esmaspäev, 17. august 2009

Kaks siiga, kaks rooga

Eriti headel päevadel toovad kalurid merest siiga. Tavaliselt ikka sügisepoole, kui juba meri külmem on, aga mõnikord saab suvel ka. 
Kõige parem, lausa superhea on ta graavitult-soolatult (vt graavisiia tegemisest allapoole). Minu jaoks seisneb graavi- ja soolakala erinevus esiteks soola koguses-soolakalale rohkem, teiseks maitsestamises-graavikalal till näiteks, kolmandaks säilivuses-soolakala säilib purgis tunduvalt kauem kui graavikala, mis on aga õrnem ja mõeldud kiirelt manustamiseks. Olen teinud ka siiaäkist, mis sobib eriti kannatamatutele persoonidele.
Siia õrn ja läbikumav liha ongi mu meelest parim toorelt, st kuumtöötlemata-kuuma saades muutub ta kuidagi kuivaks ja selliseks...nätskeks. Eks see ole sellest, et siig on väherasvane lahja kala. Et aga oli kange tahtmine ikkagi ka küpsetatud siiga teha, mõtlesin katsetada Vladislav Korzhetsi ainetel fooliumis küpsetatud siiga kohupiimatäidisega. Ja ei pidanud kahetsema.

Tarvis läheb

1 siig, 500-800g, puhastatud, peaga
1 hakitud sibul
200 g kohupiima
2 sl hakitud murulauku
2 sl hakitud tilli
2 kõvaks keedetud ja kahvliga peeneks vajutatud muna
sidrunimahla
soola, pipart
võid

Hõõru siig seest ja väljast soola ja pipraga, piserda teda vähese sidrunimahlaga.
Täidise jaoks sega omavahel kohupiim, munad, maitsetaimed.
Täida kala kõht kohupiimamassiga ja sulge puutikkude abil.
Määri foolium võiga, pane kala fooliumile. Piserda veel sidrunimahlaga ja keera foolium kinni. Pane kala kuumale grillile (või praeahju-200 kraadi) ja küpseta 15-20 minutit.
Kohupiimatäidis andis siiale mõnusat mahlasust ja maitses lisandina uskumatult hästi. Üldse oli see üks mõnus täidis-mul oli suht pisike kala, täidist jäi üle ja seda sai kasutada üliedukalt
leivakatteks.
Ja nüüd ta-ta-ra-ta-ta-ta-taa! üks maailma parimaid ampse:graavisiig omatehtud leival.
Siig tuleb fileerida. Meil teeb seda meespool, talle kohe meeldib. 
Kala maitsestamiseks on tarvis:

meresoola
suhkrut
pipart
tilli

Mul oli 700-grammine siig ja puistasin fileepoolikutele  kummalegi 1 kuhjaga spl jämedat meresoola, 1 tl suhkrut, jahvatatud musta pipart ja tilli:

Siis panin fileed kokku nahaga pooled  väljaspool ja toidukiles külmkappi. Nelja tunni pärast on vaja keerata, et maitsed ka teise fileepoolikusse valguksid. Kaheksa tunni pärast saab süüa. No okei, seitsme :) Enne lõikamist (hästi terava õhukese noaga, nahapinnaga pralleelselt) on hea lahustumata suuremad meresoolatükid kala pinnalt ära pühkida. Parim värske kuuma keedukartuliga või leival.


Vaata ka seda:

3 kommentaari:

  1. ma olen kuulnud, et eriti äkilise puhul paned kahe taldriku vahele ja raputad. ma ise muidugi et armastan seda, mis natuke aega on soolas olnud, veits rohkem... aga siig on väärt kraam jah. naljakas, kuidas soomes seda nii palju ja meil nii vähe saada on.

    VastaKustuta
  2. aijah, siig on ikka parim. ma küll ei raatsiks seda iial ahju lükata
    u.k.k.

    VastaKustuta
  3. ehh, meil vanaisa tegi toda kahe taldriku vahel raputamist...

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails