laupäev, 10. aprill 2010

Ciabatta

Ciabatta retsept pärineb Hans Välimäki raamatust "Lusikka Soppaan!". End "innokkaaksi leipuriksi" nimetava Hansu raamat on ideedelaegas, kus igas peatükis komplektina üks leib, salat ja supp. Näiteks:

rukki-nisuleib, suitsukalasalat ja selge kalasupp;
pähklileib, endiivisalat ja lillkapsasupp;
aednik Ike seemneleib, saltimboccasalat, vichysoisse (külm kartuli-porrusupp);
ciabatta, caponata (Sitsiilia pommusalat), minestrone jpm.

Oma ciabattat kirjeldab Välimäki kui kerget, maitse poolest iseloomuta leiba, mis just nende omaduste poolest sobib eriti hästi tugeva maitse ja aroomiga toitude kõrvale.
Noh, minu meelest oli ciabattal iseloomu küll. Ta oli magedam, kui meil poes müüdavad ciabattad, aga tomati-basiilikukastme kokkukraapimiseks või oliivõlisse kastmiseks ja mõne soolahelbega maitsestatult täpselt paras.

Eeltainas:

  • natuke pärmi (pieni nokare) - mul oli kuivpärm ja panin teelusika otsaga. Kaaludes tuli 3 g. Ühesõnaga, natuke :) Segasin jahusse. Pulgapärmi võtaksin ma arvan 25 g - pool sellest eeltainasse ja pool hiljem päristainasse.
  • 3 dl vett
  • 3 dl nisujahu

Sega kõik ained kausis, kata kauss kaane või toidukilega. Hoia üleöö toatemperatuuril.

Tulemuseks sain sellise vahutava veniva olluse:

Päristainas:

6 dl eeltainast
3 dl vett
jälle see pieni nokare pärmi, panin taas 3 g
3 dl durumjahu
3 dl nisujahu
1 tl suhkrut
1 tl soola

Durumjahu oli Nopis otsas, mujale polnud aega minna ja tegin jahusegu 1 dl rukkijahust ja 5 dl nisujahust. Durumiga tahan ka kindlasti küpsetada.

Sega kausis omavahel eeltainas ja vesi. Sega kuivpärm jahuga (pulgapärm vedelda eeltaina-veesegus). Sega omavahel kõik ained, välja arvatud sool. Sõtku tainast 15 minutit. Lisa sool ja sõtku veel 10 minutit nii, et tainas lööb kausi äärte küljest lahti.

Siinkohal peab ütlema, et ciabattatainas on tavalise pärmitainaga võrreldes väga vedel. Esialgu ei olnud sõtkumisest juttugi, tõstsin spaatliga alt üles ja keerutasin, jälle alt üles ja keerutasin ja nii senikaua, kuni tainas hakkas vähem kleepuma ja hoidis ennast juba kohati täitsa tainapallina koos - sellise vedela tainapallina. Siis sõtkusin. Ega ta päris lahti servade küljest ei löönudki, aga ma usun, et see ei olegi kõige olulisem. Ettenähtud sõtkumisaeg tuleb ikka täis pingutada ja siis saab tainas õhuline ja kerge.

Määri vähemalt 10 cm-kõrguste servadega ahjuvorm oliivõliga. Vala tainas õrnalt vormi. Määri pealt vähese õliga. Kata rätikuga ja lase tund aega kerkida.

Kerkis uhkesti.

Kui enne oli lihtsalt vedel pärmitainas, siis nüüd sain õhku täis vedela pärmitaina. Ja nii ta peabki olema, seega järgnev toimetamine peab toimuma õrnalt ja ettevaatlikult tainast käsitledes, mitte teda muljudes ega õhku välja sõtkudes.

Tee laud jahuseks ja kummuta kerkinud tainas vormist lauale. Vormi jahuste kätega kaks piklikku pätsi. Tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Pane ahju põhja nõu veega, kuumuta ahi 220-kraadiseks. Tõsta ciabattad ahju ja küpseta 20 minutit. Ava ahjuuks, tõsta veenõu välja, samas väljub ka aurupahvakuna niiskus. Küpseta ciabattasid veel 15 minutit, kuni nad on kuldpruunid ja krõbeda koorikuga.*

Omatehtud pehme sisu ja krõbeda koorikuga ciabatta, hea oliivõli, soolahelbed, klaas punast veini - ja oledki õnnelik!

* Võib teha ka viis väiksemat leivakest, siis küpseta veenõuga ahjus 15 minutit ja veenõuta ahjus 10 minutit.

8 kommentaari:

  1. paganas, see näeb ehe välja.

    VastaKustuta
  2. et räägib puhas kadedus tahtsin veel lisada :)

    VastaKustuta
  3. Väga põhjalik lugu, paneb kohe käed sügelema.

    VastaKustuta
  4. Kõlab hiiglama hästi ja läheb järeleproovimisele! Omaltpoolt soovitan läbi astuda Rucola gurmeepoest ja osta Faye oliivõli, mis on parim, mida üldse kunagi proovinud olen - värskelt niidetud muru ja värske ürtide lõhnaga ja sama suurepärase maitsega. Sobib isetehtud ciabattaga kindlasti oivaliselt!

    VastaKustuta
  5. Kas selles ciabatta retseptis on soola kogus õige? Ma panin 2 triiki dessertlusikat ja tuli natuke liiga soolane? Iseenesest võtsin vaevaks ja segasin/sõtkusin 15+10 minutit ja tõesti väga õhuline ja pehme jäi.

    VastaKustuta
  6. Gea, sul on õige tähelepanek.
    Olen just kirjutamas uut ciabatta postitust (durumjahuga), kus tahtsin sellele tähelepanu juhtida, et Välimäki retseptis on soola kogus liiga suur. Mul tulid ka uued ciabattad liiga soolased. Ainuke selgitus sellele, et siinsed olid pigem magedad, on see, et unustasin üldse soola lisada:D
    Mulle tundub, et paras oleks 1 tl ja teen ka retseptis sellise muudatuse.

    VastaKustuta
  7. 1-2 tl oleks mõistlik jah. Unustasin ennist kommenteerida, et tegin pulgapärmiga, jagasin 25g pooleks, see õigustas ennast hästi.

    VastaKustuta
  8. Väga maitsev ciabatta tuli. Ühele pätsile lisasin hulka värkset basiilikut ja päikesekuivatatud tomateid.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails