Põhi:
400 g lehttainast või pärmi-lehttainast*
Täidis:
500 g teralisemat kohupiima (mitte pastat ega kreemi)**
4 spl suhkrut
4 muna (2 tervet, 2-l kollased ja valged eraldi)
50 g sulatatud võid
1 spl maisi- või kartulitärklist
1 tl vaniljesuhkrut***
50 g jahvatatud mandleid****
3 dl aprikoosimoosi või -marmelaadi*****
Kõigepealt valmista täidis. Vahusta mikseriga 2 muna ja 2 munakollast suhkruga, lisa kohupiim, jahutatud sulavõi, tärklis, peenestatud mandlid ja vaniljesuhkur. Mikserda paar minutit.
Vahusta 2 munavalget kõvaks vahuks ja sega ettevaatlikult ja õrnalt segu altpoolt ülespoole tõstes kohupiimatäidisega.
Vooderda 24 cm lahtikäiv küpsetusvorm küpsetuspaberiga (põhi ja 3 cm kõrguselt servad). Rulli tainas üsna õhukeseks, paari millimeetri paksuseks ja kata sellega vormi põhi ja servad. Vajuta tainas servadest kõvasti vormi külge, lehttainas ei taha eriti küpsetuspaberi küljes seista.
Määri põhjale aprikoosimoos, vala selle peale kohupiimatäidis.
Küpseta eelsoojendatud 225-kraadises ahjus 15 minutit. Keera kuumus 160 peale ja küpseta veel 40 minutit. 15 minutit enne 40 minuti täissaamist tõsta temperatuur 175 peale, võta kook korraks ahjust ja määri peale küpsemise ajal valmistatud
kate:
50 g võid
50 g suhkrut
1 spl nisujahu
1 spl piima
50 g mandlilaaste
Kuumuta segades võid, suhkrut, jahu ja piima, kuni suhkur on lahustunud. Ära keeda. Tõsta tulelt ja sega hulka mandlilaastud. See segu määrigi peaaegu valmis koogile. Tegu on põhimõtteliselt toscakattega.
Kattega kooki küpseta veel 175 kraadi juures 15 minutit. Kui ahi võimaldab, kasuta ülaltkuumust.
Tõsta kook ahjust ja lase enne vormist väljavõtmist ja söömist täielikult jahtuda.
* jah, ma tean, et külmutatud pakid on 500-grammised, aga seda on 24 cm vormile palju, nii et natuke jääb üle ikka
** kasutasin Saidafarmi magustamata ja maitsestamata kohupiima
*** Santa Marial on hea naturaalne mustade vaniljetäpikestega vaniljesuhkur, ei ole sünteetiline vanilliin
**** mandlid võib ise jahvatada, aga poes on ka Saksa päritolu 100-grammine pakike, nimeks "Peenestatud mandlid"
***** kasutasin Põltsamaa kuivatatud aprikoosidest tehtud moosi, väga mõnus suurte aprikoositükkidega. Ainult et jube magus on. Aga täidisesse panin selle eest üsna vähe suhkrut.
Hommikune edit: öö läbi külmkapis seisnuna maitseb eriti hea!
Juurdlesin, mis kooki emale sünnipäevaks teha ja olen vist leidnud nüüd :)
VastaKustutaSoovitan kindlasti proovida, tõesti on maitsev. Ja tänu mandlikattele ja aprikoosidele isegi veidi pidulikult tordimõõtu:)
VastaKustutaKook on küpsetatud ja austet žürii saab seda siis homme hindama hakata. :) Mul tuli täidist hirmus palju, aga see põhjus peitus selles, et sedakorda olid vanaema kanade munad suuruses XXXL vist :).
VastaKustutaEva, mida rohkem, seda uhkem:) aga vist jah on asi hiigelmunades, sest 500 g kohupiima pole ju kuigi palju, täpselt paras 24 cm-sele vormile.Loodan, et kõigile maitseb!
VastaKustutaMa loodan ka. Ahjaa, tegin muretainaga, millesse panin mandlilaastusid. Poe-lehttainas ei kõlba minu meelest kuhugi ja ise ei ole veel lehttaina tegemist ära õppinud. Tegin muretainale väikese eelküpsetuse ka ja siis tõstsin täidise peale.
VastaKustutaAutor on selle kommentaari eemaldanud.
VastaKustutaŽürii kiitis koogi heaks, prouad sõid kolme peale korraga pool kooki nahka. Nii et suur tänu retsepti ja idee eest!
VastaKustutaEva, seda on rõõm kuulda:)
VastaKustutaproovin seda kooki täna teha
VastaKustutahommikul tuli kohupiimakoogi isu
see kook tundus hetkel kõige isuäratavam
Anonüümne: loodan, et sulle maitseb! Ma ise olen lootusetu kohupiimakookide fänn.
VastaKustutakook on väga mõnus, tegin natuke muudatusi
VastaKustutaoma maitsejärgi
panin rosinatega kohupiima,vaarikaid ja sidrunikoort,moosiks oli punasesõstramoos ning katesse panin sidrunimahla juurde.
tore, et meeldis! piilusin su blogist ka, väga kenasti oli välja kukkunud:)
VastaKustutaaitah :)
VastaKustuta