esmaspäev, 17. august 2009

Baski kook ja hibisk


Lugesin ajakirja "Köök" ja seal huvitav artikkel Baskimaast. Juures mõned retseptid baski köögist. Mulle jäi silma baski kook (ehk Gateau Basque ehk Pastiza). Põhimõtteliselt on tegu koogiga, kus kahe ümmarguse tainakihi vahel on traditsioonidele vastav täidis. Kook ise on pika ajalooga, esimesed märkmed tema valmistamise kohta pärinevad 17. sajandist. Tundus põnev teha kooki, millele on pühendatud lausa terve muuseum!
Päris värskendav oli vahelduseks süüa marjavaba kooki. Tegelikult isegi võiks seal ka marjad olla, sest baski koogi täidiseid on kolme sorti:

-kirsimoos
-kirsimoos ja keedukreem
-keedukreem

Mina tegin keedukreemiga variandi. Ka nami-namis on baski koogi retsept täitsa olemas. Sealses retseptis on keedukreem koorega, ma tegin piimast. Taina kogus on minu koogil ka väiksem, 26 cm vormile sai täitsa ok.

Tainas:

200 g võid
400 g jahu
200 g suhkrut
2 munakollast
1 muna
1 tl rummi
1 spl riivitud sidrunikoort
noaotsaga soola

Sõelu jahu kaussi, tee keskele süvend ja vala sinna suhkruga klopitud munad. Puista peale külma või tükid, sidrunikoor, sool ja tilguta rumm. Sega käsitsi ühtlane tainas. Vormi sellest pall ja pane tunniks külma.

Keedukreem:

250 ml piima
2 munakollast
60 g suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
40 g jahu
1 tl rummi

Klopi munakollased suhkru ja piimaga läbi, vala potti. Sõelu juurde jahu, lisa
rumm ja vanillsuhkur. Kuumuta segu pidevalt segades niikaua, kui ta pakseneb. Ära keeda, muna läheb tükki. Paksenemine võtab aega kusagil 5 minutit, selle aja pead leidma ja seisma pliidi kõrval ning segama.


Vooderda 2/3 tainaga lahtikäiva koogivormi põhi ja servad 2-3 cm kõrguselt. Vala põhjale keedukreem. Rulli ülejäänu tainas vähest jahu kasutades ümmarguseks kettaks ja tõsta see koogile kaaneks. Määri kook pealt munakollasega. Küpseta 200 kraadi juures 40 minutit. Söö jahtunult, et kreem jõuaks taheneda.

Ma ikka päris marjadeta ei saanud: tegin omaalgatuslikult ja traditsioonidest kõrvale hiilides nii igaks juhuks koogi kõrvale vanillimaitselise tikrimoosi. Selleks võtsin võrdses koguses punaseid tikreid ja suhkrut, lõikasin vanillikauna pooleks ja keetsin kõike koos 5 minutit. Võtsin vanillikauna välja ja jahutasin moosi marmelaadiks. Sobis ilusti koogi juurde, aga pole üldse kohustuslik komponent.


Ja mis rooshibiski (e. toakaske, Hibiscus rosa-sinensis) puudutab, siis tema otsustas mul õitsema hakata! Esimest korda nende viie aasta jooksul, kui ta minu juures elanud on. Ilus.


3 kommentaari:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails