esmaspäev, 10. august 2009

Tikri-mustsõstrapirukas martsipaniga

Mu tütar armastab õudselt igasugu saialisi. Juustukoogid, tarretatud koogid, kohupiimakoogid-neid süüakse kirtsus ninaga, aga kui mängus on pärmitainast saiad, kuklid, pirukad-siis toitutaksegi terve päev ainult nendest! Ma polnud teab mis ajast pärmitainast midagi teinud - viimati saigi vist küpsetatud vastlakukleid . Et otse põõsalt nopitud tikritest on kõigil isu täis soodud, marju aga palju, otsustasin tütre rõõmuks teha pärmitainast piruka tikritega. Et tikrite välimus küpsetamisel minu meelest just kõige isuäratavam pärast ei ole, panin pirukale kaane ka peale. Millegipärast, võib-olla just selle pärast, tundubki mulle õigem öelda selle küpsetise kohta pirukas, mitte kook. Mustsõstraid sai ka värvi, maitse ja lihtsalt nende olemasolu pärast lisatud, aga usun, et ainult tikritega on ka pirukas nämma. Igaljuhul laps oli rahul. Ja mitte ainult tema:)



Kõigepealt valmista pärmitainas. See siin on pisikeste mugandustega Maire Suitsu magusa pärmitaina põhiretsept.

5 dl toasooja piima
50 g pärmi (või 2 pakki kuivpärmi)
1 muna
1,5 tl soola
2 dl suhkrut
14-16 dl nisujahu (täpset kogust ei anta, kuna iga jahu käitub isemoodi ja lõpus tuleb sõtkudes teda lisada tunde järgi)
200 g toasoojas pehmenenud küpsetusmargariini

määrimiseks:
1 toasoe lahtiklopitud muna

Hõõru presspärm vähese piimaga vedelaks ja lisa ülejäänud piim. Kui kasutad kuivpärmi, siis sega see esmalt vähese jahuga ja siis klopi piima hulka. Lisa toasoe muna, sool ja suhkur. Sõelu hulka 7-8 dl nisujahu ja sõtku paar minutit. Lisa edasi sõtkudes ülejäänud jahu. 2 dl jahu jäta esialgu alles. Nüüd lisa tükkidena pehme margariin ja sõtku jälle ühtlaseks. Sõtkumist jätkates lisa vähehaaval nii palju jahu, et tainas oleks elastne, sile ja ei kleepuks enam, vaid lööks käte ja kausi küljest lahti. Selleks läheb üks 5 minutit hoogsat sõtkumist.
Kata tainakauss köögirätiku või toidukilega ja pane sooja kohta kerkima. Umbes tunni pärast on tainas kahekordseks kerkinud. Nüüd kummuta ta jahusele lauale ja sõtku kergelt läbi, et suuremad gaasimullid lõhustuksid. 

Rulli tainas üheks suureks latakaks, nii et ta oleks kaks korda nii suur kui küpsetusplaat. Pane plaadile küpsetuspaber, sellele tõsta tainas nii, et pool jääb plaadile, teine pool üle ääre. Laota tainale

täidis:

u 400 g tikreid ja mustsõstraid
2 dl suhkrut (ma panin 1 dl fariin- ja 1 dl valget suhkrut)
200 g martsipani

Paiguta küpsetusplaadil olevale tainapoolele tikrid ja mustsõstrad, puista üle suhkruga, pane marjade vahele ja peale martsipanitükikesed. Keera teine tainapool kaaneks peale, vajuta servad kinni.
Määri pirukas pealt toasooja lahtiklopitud munaga. Lase pirukal toasoojas kerkida veel 30-45 minutit.
Pista plaat kuuma ahju ja küpseta 200 kraadi juures 30 minutit. Jahtunult raputa peale tuhksuhkrut.

Edit 12.08.09. Plaadisai on hoopis selle asja nimi. Vot.

2 kommentaari:

  1. Kuigi pärmitainas pole minu lemmik, paistab kook (või siis pirukas) piltidelt hästi isuäratav ja see tüdrukuga foto meeldib ka väga.

    VastaKustuta
  2. Mulle meeldib ka see esimene foto väga. Selline meeleolukas..

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails