pühapäev, 23. august 2009

Puravikutagliatelle


Ma ei hakka siinkohal rääkima oma armastusest seente vastu.Mu pere ja sõbrad teavad, et seeneajal pääseb meil harva lauast ilma seeneseid katsetusi maitsmata. Lisaks kisub mingi tume jõud mind suve lõpus ja sügisel ülepäeviti metsa poole:) Kõrgeima koha pedjestaalil on teeninud puravikud. See lastega kaunitar siin fotol on pärit minu koduaiast kase alt, kus neid kasvas 6-7 tükki.

Puravikega pastarooga teen ma nii kuus paar korda ikka - augustis suure hurraaga rohkem ja kevadepoole vähem, sest seenevarud hakkavad lõppema.

Ma kasutan selle toidu tegemisel alati munaga pastat. Värske munapasta ja koorene kaste koos on vastupandamatud.


Tarvis läheb:


-4 suurt puravikku või vastav kogus väikesi. Kasutada võib ka külmutatud või kuivatatud leotatud puravikke
-50 g võid, sortsuke oliivõli
-2 küüslauguküünt
-1 dl kuiva valget veini
-200 ml 35%-st koort
-2 oksa basiilikut või peotäis siledalehelise peterselli lehti
-soola, pipart
-250 g kuiva tagliatellet v 2 pakki värsket
-parmesani




Tee nii:
  • Sulata pannil või, lisa sorts oliivõli ja prae selles 5 min. puravikke
  • Lisa purustatud küüslauguküüned ja lisa puravikele, prae veel paar minutit.
  • Lisa valge vein, keeda 5 min.
  • Keeda vahepeal tagliatelle vastavalt õpetusele, kurna.
  • Vala kastmele peale vahukoor ja hauta madalal kuumusel 10 minutit. Lõpus lisa hakitud basiilikulehed või petersell, maitsesta soola ja pipraga. Kui sulle meeldib paksem kaste, võid jahuga vms kastmepaksendajaga paksendada-mina seda vajalikuks ei pea, mulle meeldib, kui tagliatelled "ujuvad" vedelas kastmes
  • Sega omavahel kuumad tagliatelled ja kaste.
  • Riivi peale parmesani
Värske roheline salat, ciabatta ja klaas valget veini tulevad söömaajale ainult kasuks!

4 kommentaari:

  1. Ma kolasin ka täna sõpradega pool päeva metsas; leidsime kukeseeni, metsvaarikaid, pohli ja ülisuuri mustikaid. Kahjuks pole me aga puravikke Noarootsi metsades veel kohanud. Väga isuäratav roog tuli Sul nendest, üritan selle maitset ette kujutada, mmm...

    VastaKustuta
  2. oioi, see üks mu lemmikutest...

    VastaKustuta
  3. hehee, Maarja!Ma mäletan kusjuures, kui sa miskil kevadisel-varasuvisel ajal seda blogisid, kommenteerisin ka, et "minu lemmik" ja kirusin ennast, et jälle sai liiga vähe seeni kuivatatud-külma pandud:)

    VastaKustuta
  4. ma tegin sel aastal südame kõvaks ja otsustasin korjata ainult kukekaid ja puravikke. kukekaid nagu oleks ka, aga puravikke on ainult hr abikaasa leidnud, neid polnud isegi seal, kus neid tavaliselt lademes on. eriti oli kõva südant vaja seal, kus olid sellised kenad pisikesed männiriisikad, aga meil eelmise aasta marineerimata eksemplarid veel söömata. ja see puravikupasta on ikka v vinge, respekt.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails