reede, 23. aprill 2010

Pardifilee apelsinisalatiga

Oli aeg, kui pardifilee oli midagi eriti eksklusiivset, mida pakuti ulmehinnaga vaid peenemates restoranides. Eks ta paljude kohtade menüüdes ole siiani, aga väljas süües käivad minu silmad küll pardifilee realt kiiresti lihtsalt üle. Mitte et ta maitsev poleks, vastupidi, aga tegu on nüüdseks ikka väga vabalt saadaoleva toorainega, mille valmistamine pealegi on võimetekohane ka üsna köögikaugele inimesele. Viimasel ajal on pardiliha populariseerimisele ja rahva sekka minekule kaasa aidanud ka Ragne Linnuliha blogis.
Kodus süüa tehes tulevad mängu pardifilee plussid: kiire valmimisaeg, hea maitse, kerge ja tervislik, palju varieerimisvõimalusi. Samas on ta ka ikkagi veidi pidulikum, kui nüüd muu linnulihaga võrrelda (muu all tuleks siis meie tingimustes peamiselt kana silmas pidada).

Sedamoodi part on Nigella repertuaarist inspireeritud, eestikeelne algretsept asub siin. Apelsin sobib teadupärast pardiga kenasti kokku, siin on apelsin ürtide, tšilli ja laimiga eriti mõnusaks tembitud. Pardifilee võib olla kas soe või külm, nii kuis meeldib.

Muidu küpsetan pardifileed alati nii, nagu selles varasemas postituses kirjeldatud: et siis terava noaga nahapoolele ristlõiked, nahapool all külmale pannile. Praadida keskmiselt kuumal pannil olenevalt rasvakihi paksusest 10-15 minutit, mõned korrad väljasulanud rasv pannilt ära kallata . Maitsestada soola-pipraga ja praadida 5 minutit teiselt poolt. Fooliumisse mässitult ahju 5-8 minutiks, siis veel seisma sama fooliumi sees 10 minutiks ja valmis ta on.

Seekord proovisin nii kuis retsept ette näeb ahjus küpsetada. Ei olnud halb. Aga pannil rasva väljasulatusmeetodil on parem- filee jääb pehmem ja mahlasem.

Tegin nii:

2 pardi rinnafileed
sojakastet
2 seemneteta väiksemat apelsini
1 värske punane tšillipipar (eemalda seemned ja peenesta) või 0.5 tl tšillihelbeid (East End)
3 kuni 4 sl hakitud värsket koriandrit
2 sl hakitud värsket münti
0.5 laimi
soola

Tee pardifileedele nahapoolsele küljele umbes 4 diagonaalset sisselõiget. Katsu mitte lihasse lõigata, ikka ainult nahka. Määri fileed sojakastmega sisse ning pane ahjuplaadile asetatud metallrestile, nahapool ülal. Küpseta umbes 15-20 minutit 220-kraadise sahjus, kuni nahk on krõbe, aga liha veel pehme ja roosakas.
Samal ajal koori apelsinid eemaldades võimalikult palju valget kihti. Lõika apelsinid ristipidi viiludeks ja siis omakorda väikesteks tükkideks. Lisa tšilli, hakitud koriander ja münt. Maitsesta soolaga ning pigista vähehaaval maitseks juurde laimimahla – salat peab olema terava maitsega, ent mitte üleliia. Sega ja lase enne serveerimist umbes 15 minutit maitsestuda.

Lõika pardifilee viiludeks ja serveeri apelsinisalatiga.

Ma laulaks selle toidu juures kiidulaulu just apelsini-mündi-koriandrikooslusele. Väga maitsev. Laimimahl ja tšilli teevad kogu kupatuse täiuslikuks.


6 kommentaari:

  1. Pardifilee retseptid on sul alati nii isuäratavad. Kust pardiliha üldse saab - turult või kuskilt lihapoest? Tavapoes pole näinud :(

    VastaKustuta
  2. Liisi, kõigis supermarketites peaks olema- kui lihaletis pole, siis vaata sügavkülmast. Turul pole pardiliha näinud.

    VastaKustuta
  3. Tegelikult ei ole veel väga hästi see pardifilee väljaspool Tallinna levinud. Kettidest on sees Prismas, lisaks Stockmann ja Kaubamaja. Selveris ja Rimis minuteada veel sisse võetud ei ole.

    VastaKustuta
  4. Tuuli, tänud adekvaatse info eest:)

    VastaKustuta
  5. Novot seepärast ei olegi ma näinud, kuna meil Tartus ju Prismat ja Stockmanni ei ole. Sügavkülmast ei taibanud vaadata. Lähen uurin Kaubamajast. Nii tahaks ära proovida selle pardiliha :P

    VastaKustuta
  6. Pardirinnal ja pardirinnal on VÄGA suur vahe. Tigu pakub näiteks õiget nuumpardi rinda, see on suurem, pehmema lihaga ja maitserohkem. Paljudes restoranides aga kasutataksegi mingi Ungari masstoodet, mille hind poole odavam ja maitse ka poole nõrgem.
    Sügavkülmutatud rinda ma hää meelega ei teeks. Liha, mis tahab verist serveerimist, ei talu eriti hästi külmutamist ja sulatamist. Koibadega on muidugi teine lugu. Aga see oli rohkem kommentaari korras öeldud, ega ma tegelikult ei jonniks, kui mõni sõber selle lauale paneks.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails