pühapäev, 19. juuli 2009

Krevetisalat laimi ja koriandriga

krevetisalat laimi ja koriandriga/shrimp salad with lime and coriander (cilantro)

Ilma poolest võib selle suvega siiani üsna rahul olla - on olnud sooja, päikest, sekka ka värskendavat vihma. Selline päev, kus tahaks ennast soojendada tunde ahjus haudunud liha ja tüümiani-rosmariiniga sealsamas potis küpsetatud juurviljadega, oli vist viimati hilistalvel-varakevadel. Praegused toidud on kiired, kerged, värsked.

Selle salati jaoks kasutasin külmutatud eelkeedetud terveid hiidkrevette. Kala ja mereande tuleb sulatada struktuuri ja maitseomaduste säilimise huvides aeglaselt, võttes nad varakult enne tarvitamist sügavkülmikust külmikusse, kus jääkristallid neis saavad rahulikult kudesid vigastamata sulada. Sulamisvesi vala ära. Et oleks mugavam süüa, eemaldasin sulanud krevettidelt pead ja koore, sabaotsakese jätsin külge.

400 g hiidkrevette
1 tl võid, 1 tl oliivõli
1 küüslauguküüs või 1 šalottsibul
1/2 punase tšilli kauna
1 laimi mahl ja riivitud koor
1 dl cavat või mõnda muud kuiva vahuveini või siidrit või valget veini
punt koriandrit (15 g)
soola
pipart
salatilehti ja tomatit

Kuumuta sügavamal pannil või-oliivõli segus hakitud küüslauku (või šalottsibulat) ja tšillit 1 minut, jälgi, et kõrbema ei läheks. Lisa alkohol ning laimimahl ja -koor. Lase keema. Pane vedeliku sisse krevetid ja hoia väikesel kuumusel: tooreste krevettide puhul niikaua kuni krevetid muutuvad roosakaks (u 5-7 minutit), eelkeedetud krevetid 1 minut. Ära kauem hauta, krevetiliha muutub tuimaks. Haki sisse punt koriandrilehti. Maitsesta soola ja pipraga. Sega ja tõsta tulelt. Pane kaas peale ja lase maitsetel mõni minut tõmmata.

Aseta salatilehed ja tükeldatud tomatid taldrikule, lao peale jahtunud krevetid ja kastmeks vala kõige peale maitsev krevetileem.

Söö värske saiaga (näit. ciabatta), juurde võta klaasike külma kastmetegemisest üle jäänud vahuveini. siidrit või valget veini.

2 kommentaari:

  1. Tegin seda oma oodatud külalistele ja imemaitsev kukkus välja.Aitäh!
    Riina

    VastaKustuta
  2. Riina: rõõm kuulda! Laimi ja koriandri kooslus meeldib mulla omale ka väga.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails