teisipäev, 20. aprill 2010

Karulaugupesto

karulaugupesto

Kaunivärviline karulaugupesto valmib imelihtsalt ja kiiresti. Saab kasutada saiamäärdena, pasta või gnocchi kastmeks, koos grillitud köögiviljadega. Hästi maitsev ja kerge kevadine roog on küpsetatud valge kala filee (tursk, koha, siig või mõni muu), karulaugupesto ja roheline värske salat.

Pesto on tegelikult selline asi, mida saab vabalt teha tunde järgi, täpse retseptita. Et umbes 3 peotäit karulaugulehti, peotäis riivitud juustu, peotäis pähkleid, maitse järgi soola-pipart ja nii palju õli, et pestol oleks sulle sobiv konsistents. Ma panen siiski kirja ka kogused nii, nagu nad mul enam-vähem pestosse läksid, võib-olla on kellelegi, kes esimest korda teeb, abiks.

80 g karulaugu lehti ( kui on liiga palju valget varreosa, lõika see ära ja kasuta kusagil mujal, näiteks salatis)
100 ml oliivõli
50 g riivitud parmesani (või muud kõva laagerdunud juustu)
50 g seedermänniseemneid (või kreeka pähkleid)
0,25 tl soola
0,25 tl pipart
1 tl sidrunimahla

Alustuseks rösti kuival pannil kergelt seedermänni seemned. Mitte pruuniks, aga nii et nad saaks heleda kuldse tooni, siis jääb maitse kreemjas ja pehme, mitte liiga pähkline.

Järgmisena saumikserda üheskoos jahtunud seedermänniseemned, pestud ja kuivatatud karulaugulehed ja 3-4 spl oliivõli ühtlaseks massiks. Lisa riivitud parmesan, veidike soola-pipart, 1 tl sidrunimahla (ei ole kohustuslik koostisaine) ja surista edasi, lisades samal ajal nirena ülejäänud oliivõli.
Hästi aromaatne ja mõnusalt küüslauguse (aga mitte teravalt küüslaugu-küüslauguse, vaid mahedama) maitsega kaste.

8 kommentaari:

  1. Oi rõõmu, see aeg on jälle käes. Karulauk on justkui esimene kevadine sõõm klorofülli :-)

    VastaKustuta
  2. Mulle tundub, et karulauguroad on Põhja-Eestis elamise võlud. Tartu turult mul pole õnnestunud seda leida, ega ka metsa alt :) Häid karulauguelamusi teile, kallid pealinlased!

    VastaKustuta
  3. Juc, paraku kinnitavad seda ka Urmas Kokassaare sõnad mõneaastatagusest Ekspressist: "Karulauku võime leida looduslikest kasvukohtadest mandri põhja- ja lääneosas ning saartelt".
    Aga üle-eelmisel soojal talvel korjati selle-eest Tartu lähedastes metsades jaanuaris kukeseeni :D (lohutuseks või nii)

    VastaKustuta
  4. Eelmisi kommentaare lugedes sain jälle targemaks. Mina, kes ma lõuna poolt pärit olen ei ole karulauku looduses näinud/leidnud. Nüüd asi selge miks see nii on olnud.

    VastaKustuta
  5. Ehh, see roheline vurtsu täis toit on praegu eriti ahvatlev. Ju see vist vitamiininälja diagnoosist tingitud on. Ma ka aina hakin ja püreestan erinevaid rohelisi ürte ja paitan pottides sirguvaid salateid-maitsetaima. "Näri muru" soovitus ei kõla sugugi solvanguna hetkel, pigem vastupidi :)

    VastaKustuta
  6. Mari-Liis, aitähh lohutamast. Oleksin ikka eriti õnnelik, kui jaanuaris kukeseeni saaksin! :) Vist isegi õnnelikum, kui turult karulauku ostes!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails