kolmapäev, 21. aprill 2010

Crème de Cassis- pirnid sinihallitusjuustuvahuga

cassis-pirnid sinihallitusjuustuvahuga

Vaatamata "peenele" ja lohisevale nimetusele on tegu selgete ja puhaste maitsetega magustoiduga. Mustsõstrast läbiimbunud suussulav pirn, kirbe soolaka sinihallitusjuustunüansiga toorjuustuvaht ja krõbedad röstitud mandlilaastud moodustavad väga mõnusa koosluse.
Baarikapis kunagi Kiri tarvis varutud Crème de Cassis (Prantsuse mustsõstraliköör) seisis juba tükike aega seal poolikult ja õnnetult, kuni leidsin nami-nami lapates talle rakenduse. Algne retsept sai küll üsnagi meelevaldselt muudetud, aga tulemus üks parimaid, mis ma üldse viimasel ajal magustoiduna saanud olen.

Pirnide marineerimine:

1.5 dl vedelamat mustsõstramoosi või kanget mustsõstramahla
5 dl vett
2 dl Crème de Cassis mustsõstralikööri
3 suurt küpset ja kõvemat pirni

Vala sõstramoos või -mahl ja vesi potti, keeda tasasel tulel umbes 5 minutit. Tõsta pott tulelt, sega juurde mustsõstraliköör.
Koori ja poolita pirnid, uurista seemnekoda väikese lusika abil ettevaatlikult välja. Kohe pärast koorimist aseta pirnipoolik sõstrasiirupise, lõikepind ülal.
Kui kõik pirnipoolikud on leemes, siis kuumuta see uuesti keemiseni. Hauta pirne tasasel tulel kaane all 15-25 minutit, kuni pirnid on pehmed (keetmisaeg oleneb pirnisordist ja küpsusest). Lase pirnidel keeduleemes jahtuda.

Sinihallitusjuustuvaht:

150 g maitsestamata toorjuustu
50 g sinihallitusjuustu (näiteks Valio Aura)
2 sl tuhksuhkrut

Mikserda toasoe toorjuust pehmeks vahuks, lisa kahvliga peenestatud sinihallitusjuust ja tuhksukur, sega ühtlaseks.

Kaunistamiseks:

3 sl mandlilaaste

Rösti mandlilaastud kuival pannil kaunilt kuldseks, lase jahtuda.

Kurna jahtunud pirnipoolikud sõstraleemest. Aseta serveerimisvaagnale, tõsta iga pirni õnarusse veidi sinihallitusjuustuvahtu. Puista peale mandlilaastud. Taldriku põhja tõsta kastmeks potist mustsõstrasiirupit.

Ja kui nüüd keegi peaks spetsiaalselt selle jaoks ostma Crème de Cassis', siis küll ta suve jooksul Kiride ja Kir Royalide tegemiseks ära kulub:)


3 kommentaari:

  1. Võeh, et teil seisab Cr de Cassis kurvalt nurgas? Mul on see üks lemmikmagustoite/jooke :-)
    Kusjuures kõige parem on mu meelest Faiveley oma, mida Bahlen müüb. Mõned on liiga alkohoolsed ja vänged, aga F on nagu ehe mustsõstraekstrakt.

    VastaKustuta
  2. väga hea, Liina, nüüd ma siis tean, mida sulle aperitiiviks, digestiiviks, söögikõrvaseks ja magustoiduks päevaprae juurde pakkuda :D

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails