neljapäev, 29. juuli 2010

Külm supp lehtsalatist

külmsupp lehtsalatist

Jah, ma tegin salatist suppi! Väga maitsvat kusjuures. Täpselt ei mäletagi, kust see mõte tuli, aga esiteks tundus, et lehtsalatile lihtsalt peab olema rohkem kasutusvõimalusi kui erinevad salatid.
Teiseks: kui lähim arvestatav toidupood asub 35 kilomeetri kaugusel, toiduvarud on lõpukorral, aga tahaks kerget, värsket ja maitsvat palava suvepäeva toitu, tuleb loovalt üle vaadata oma aialapp ja meisterdada midagi seal saadaolevast.

roheline salat

Iseenesest pole tavalisel salatilehel ju mingit erilist maitset. Olgem ausad, maitse on nagu murul (vist, ma pole muru maitsenud).
Kui pundile salatilehtedele saab maitseainete, ürtide ja salatikastme abil anda hetkega uue ja ilusama/maitsvama elu salati näol, siis miks ei saaks seda sama teha ka supis?

Supi sisse läks:

  • 1 liiter keefiri
  • 3 suurt peotäit salatilehti (salat võib vabalt olla veidi ülekasvanud)
  • 2 värsket lühikest kurki
  • ürte: tilli, peterselli, koriandrit, münti, murulauku
  • maitsestamiseks: 1 spl sidrunimahla või valge veini äädikat, 1 spl suhkrut või vedelat mett, 1/2 tl soola, 1/2 tl pipart, 1 tl sinepit

kurk ja ürdid

Rebi salatilehed veidi väiksemaks, tükelda kurgid, lisa 3-4 spl keefirit ja purusta blenderis või saumikseriga ühtlaseks roheliseks massiks.
Sega saadud pestolaadne asjandus suures kausis ülejäänud keefiriga. Lisa hakitud ürdid. Eriti mõnusa maitse annab koriander, nii et kui vähegi võimalik, võiks ta olla. Maitsesta. Selles osas võib päris julge olla ja ei pea kinni pidama minu poolt retseptis antud supi- ja teelusikatest. Hea maitse saab, kui maitsestada hapuga (sidrunimahl või valge veini äädikas), magusaga (suhkur või mesi) ja teravaga (sinep). Sool ja pipar niikuinii. Lase külmkapis vähemalt tund aega maitsestuda
Serveerides paku soovijatele supi juurde hakitud keedumuna.

külmsupp lehtsalatist

Olen nüüd "salatisuppi" teinud mitmel korral ja tõesti on hea. Söövad ja kiidavad ka muidu külmsuppide osas pehmelt öeldes ettevaatlikud.


külm supp lehtsalatist/cold lettuce soup




3 kommentaari:

  1. Jube hea mõte, ja supp näeb nii isuäratav välja, et läheks kööki, võtaks kapist lusika ja tuleks arvuti taha Sinu valmistatud suppi nautima.:)

    VastaKustuta
  2. See on niisugune omamoodi suveriugas, et teedki toitu sellest, mis parasjagu aias,kättesaadav ja mida pooltühjast ja kallist külapoest niikuinii ei saa. Ja siin tuleb mängu nutikus ja kirg toidu tegemise vastu. Ja nii vahva on vaadata ja lugeda laste tühjaks söödud taldrikutest.Kui nii kaunilt ja rohe-roheliselt serveeritud on, siis kodused on ikka ja jälle ju parim publik!:)

    VastaKustuta
  3. Mustikas, tänan sind väga selle südamliku kommentaari eest. Ragne, olen kindel, et sul kusagil, kas maa- või linnakodus peenral salatilehed kasvamas on:)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails