esmaspäev, 29. märts 2010

Suur sula, šokolaadimuffinid, vahvlid ja kakaoküpsised

Koolivaheaeg ongi läbi. Nädala algul täiesti lootusetult lumisesse Neeme jõudes poleks ka julgeimates unistustes osanud arvata, et nädala lõpuks räästad tilguvad, veed vulisevad ja õhus on kevade hõngu. Nii järsku see jääaeg siis lõppeski.
Aga esialgu jah, tervitasid meid vastukaaluks linna soolasegusele sopale ja määrdunudhallidele kolelumehunnikutele valgus, puhtus ja lõputu-lõputu-lõputu lumi. Nii valge oli kõik, et lausa valus.

seal kusagil all on terrassi põrand...

Terrassi väljakaevamisaktsiooni juures rakendatud lapstööjõudude rõõmuks küpsetasin neile iga päev midagi nende soovide kohaselt. Selliseid asju, mille küpsetamise juures nad ka ise saaksid kaasa lüüa.

Muuhulgas tegime lumetemaatilisi šokolaadimuffineid:

šokolaadimuffinid

Ühel hommikul koukisin kapisügavustest välja vahvlirauad ja küpsetasime vahvleid. Lapsena ema küpsetas meile sageli vahvleid ja ma ei saa öelda, et nad mulle nii väga maitsenud oleksid. Ema, ma tean, et sa loed seda: asi polnud vahvlites vaid minus, no ei maitsenud lihtsalt, võib-olla oli asi selles vahukooretäidises:). Aga minu lastele meeldivad vahvlid ja nende küpsetamine väga. Et kõik spetsiaalne aparaat ja puha.

vahvlid

Vahvliretsept on selline:

1 suur muna
2,5 dl piima
1/2 dl sulatatud võid
2 spl suhkrut
1/4 tl soola
1,5 dl nisujahu
1/2 dl kartulitärklist


Eralda munakollane ja -valge. Munakollane klopi lahti ja sega vispliga piima ja sulavõiga. Sega omavahel kõik kuivad ained: jahu, tärklis, sool ja suhkur. Lisa vedelad ained tasapisi kuivadele, sega hoolikalt. Vispelda lõpuks ühtlaseks vedelapoolseks tainaks. Lase seista tund aega, et jahu saaks paisuda. Enne küpsetamist sega ettevaatlikult taina hulka vahustatud munavalge.

Küpseta vahvlipannil krõbedad vahvlid, keera kuumalt rulli või koonuseks. Kui soovid, täida (täidiseks võib olla näiteks jäätis, vahukoor ja marjad, kohupiimakreem, toorjuustukreem).

vahvlid

Mulle see katse-eksitusmeetodil väljakujunenud retsept väga meeldib, vahvlid õnnestuvad alati, tärklis teeb nad muredaks ja vahustatud munavalge annab tainale õhulisust.

Kakaoküpsiseid tegime ka.

kakaoküpsised

100 g külma võid
200 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
4 kuhjaga spl suhkrut
3 spl mõru kakaod
1 tl vaniljesuhkrut
noaotsaga soola
1 muna

Sega jahu küpsetuspulbri, kakao, suhkrute ja soolaga. Lisa võitükid. Haki noaga puruseks. Lisa lahtiklopitud muna ja sega tainaks.
Tainast moodusta umbes 4 cm läbimõõduga rull, mässi toidukilesse ja hoia vähemalt tund aega külmkapis.
Küpsetamiseks soojenda ahi 200 kraadini. Võta külmkapist rull, lõika see umbes 4 mm paksusteks ketasteks. Lao küpsised küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes küpsiste vahele paar cm ruumi-nad kerkivad ja küpsevad suuremateks. Küpseta umbes 15 minutit.

Eriti head maitsevad piimaga.

kakaoküpsised

Kui nädala algul kohtus silmapiiril jää ja lumega kattunud meri samasuguse valge taevaga, siis nädala lõpupoole tekkis kaugemal juba mingi märk jää sulamisest. Siin jalutab noormees kelguga palju kaugemale juba sellest kohast, kusmaani ta suvel ujuda julgeb.

meri märtsi lõpus

Ja ta sulab siiski:

natuke rohelist

Nüüd veel üks jutt. Ma olen mõelnud, et kas tekitada siia blogisse ka label "lastele meeldib" või midagi sarnast. Selle postituse ma sildistaksin niimoodi küll. Samas on mõned toidud, mis ei ole sugugi n-ö lastepärased, aga maitsevad minu omadele väga. Kui ma teen postituse näiteks sinimerekarpidest ja sildistan selle muuhulgas ka lastele meeldivaks, sest neile või vähemalt osale neist karbid maitsevad, siis samahästi võiksin ma peaaegu kõik siin blogis leiduvad postitused niimoodi sildistada. Samas need toidud pole kuigi lastepärased, selle sõna kõige tavapärasemas tähenduses-mis iganes see siis ka poleks. Vaatamata keskmisest suuremale lastearvule meie peres, pole ma päriselt kindel selles, mis on lastepärane söök. Või kas sedasorti toit üldse on või peaks olema mingi eraldi kategooria. Viinerid ja friikartulid? Piima-köögiviljasupp? Kartulipuder ja lihapallid? Kalamari röstsaial? Böff? Pizza? Carpaccio? Kõiki eelnimetatuid söövad minu omad ühesuguse hea isuga. Osadele maitsevad ühed asjad rohkem, teistele teised.

Käesolevas postituses paistavad küll olevat lastepärased küpsetised. Mis ei tähenda, et ka mulle poleks need kakaoküpsised näiteks väga maitsenud:). Ma sildistan ta "lastele meeldib" ja vaatame, mis edaspidi saab.

5 kommentaari:

  1. Väga meeleolukad pildid ja kevade lõhna on ka arvutiekraani vaadates tunda. Üksik noormees suure lumise mere ja paadi taustal...See meie karm kevad, mida peab niiii pikalt ootama. Piltides on nee kargust kui ka ootusärevust. Kaunis!
    Aga mis puudutab "lastele meeldib" sildistamist, siis mina olen kasutanud seda nende toitude puhul:
    - mille valmistamisse on edukalt võimalik ka lapsed kaasata
    - või siis toidud, mille sobivus sihtgrupile "lapsed" on ära proovitud rohkemate, kui oma kolme lapse peal. Kui ikka koolivaheajaks külla tulnud laste seltskond laua ääres näost ära ei kuku, vaid taldriku ilusti puhtaks sööb, siis võib katse õnnestunuks lugeda.
    Minu enda kolme tüübi puhul läheb statistiline viga liiga suureks - kõige noorem sööb veel kõike, keskmine ei söö peaaegu mitte midagi (va kartul, pannkook, pizza ja magusad toidud) ja kõige vanem sööb hea meelega peaaegu kõiki soolaseid pakutavaid toite, kuid on väga kehv magusasööja. Teravaid toite minu lapsed paraku ei armasta (ma ise samas väga) :(

    VastaKustuta
  2. Nii mõnus lugemine ja kõnekad pildid. Justkui Bullerbys. Kindlasti lastele meeldib ja mitte ainult neile. Küll tahaks ise sinu laps olla:)

    VastaKustuta
  3. Ilusad pildid nagu alati!
    Lastepärased toidud on minu meelest igas peres ikka erinevad. Toidukohtades pakutavad friikartulid-viinerid pole meil sugugi lastepärane toit, sest näiteks friikartuleid minu lapsed ei armasta, aga kartulipudrust on võimelised end lõhki sööma :D
    muide, lõuna-eestis õitsevad juba lumikellukesed!! kahjuks ei saa neid peenrasse nuusutama minna, sest peenar on kui saar keset suuurt lompi :D

    VastaKustuta
  4. Ma hakkasin juba eile Sulle kommentaari kirjutama, aga arvuti jooksis kokku ja siis jäi Renee sellega siia toimetama.

    Et ma alustan siis otsast peale - see on väga armas laste-keskne postitus, mulle lähevad sellised alati hinge. Ka see "lastele meeldib" on väga hea mõte, olen ka enda blogis selle peatüki loonud ning nimetanud "laste rõõmuks" - aga sisu on ikka sama - pakkuda lastele neile maitsevat täisväärtuslikku toitu, mida saab ka koos lastega teha. See on alternatiiv poemaiustele või friikatele või millele iganes, mida enamus lapsed ihaldavad. Minu arust on vanema kohustus last harida ka toitumise valdkonnas - nagu ka laps saab perest kõiki muid väärtushinnanguid, saab ta ka toiduga seonduvaid.

    Aga jah, mis siis lastele meeldib - üheselt seda võtta ei saa ja eks igaüks saab oma perekonna najal statistikat teha. Lapsele võib maitseda ka brüleekreem ja caesari salat, aga need pole nagu klassikalised laste toidud. Kuigi Aneele need viimased väga maitsevad, pole ma neid oma laste-teemasse liigitanud, veidi hoian laste-pärasemat joont.

    VastaKustuta
  5. Alguses olin täiega kahtlev nende küpsiste osas aga ennäe, jube head! Eriti piimaga, kuigi mina panin võid natuke rohkem:D

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails