reede, 12. märts 2010

Apelsini-kookosekeeks

apelsini-kookose keeks
Annan teada, et olen täiesti elus. Ja rõõmus ja rahul ka. Maratonkokkamine ei võtnud mult pikaks ajaks söögitegemiseisu, nagu ma kartsin. Õigupoolest on lausa rõõm teha taas süüa kasutades ühte potti, ühte panni, ühte ahjupada, ühte koogivormi jne 4 asemel. Ja poekorv tundub ka nii tühi olevat.

Uskumatu, aga päevad on juba pikemad ja eile oli kell kuus õhtul veel täitsa valge. Mis muuhulgas (et peagi on kevad, see tüütu valge ollus sulab lõpuks ja taas mahub lapsevankriga kõnniteel jalutama, ei pea pidevalt muretsema mu lapsi kooliteel ähvardavate jääpurikate pärast, näpud sügelevad sooja mulla järele jne) tähendab seda, et ka õhtusöögist saab teha normaalseid fotosid ja siin blogis soolaste toitude osakaal kasvab.

Praegu aga üks mõnus hommikune keeks. Või siis õhtune, kuidas soovite. Meie peres on keeks selline lihtsamat sorti igapäevane küpsetis, mis käib tavaliselt hommikukohvi või õhtutee kõrvale.

See keeks on ilus kollane, apelsinimahlane ja mõnusate krudisevate kookosetükikestega. Retsepti leidsin nami-namist, algsel kujul on ta siin. Ma muutsin veidi: suhkrut panin vähem ja riivisin taina sisse ka ühe apelsini koore.

Tarvis läheb:

200 g toasooja võid
2,5 dl suhkrut
4 muna
3 dl värskeltpressitud apelsinimahla
1 apelsini riivitud koor (kollane osa)
7 dl nisujahu
100 g kookoshelbeid
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut
0.5 tl soola


Hõõru toasoe või suhkruga vahule. Lisa ükshaaval ja pidevalt kloppides munad.
Sega vaheldumisi hulka apelsinimahl ja omavahel segatud kuivained. Et keeks jääks kohevam, sega tainast võimalikult vähe.
Vala tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud 1,5 l keeksivormi. Kui vorm on mittenakkuva kattega, pole seda vaja teha.
Küpseta 185-kraadises ahjus 50 minutit- 1 tund, kuni keeksi pind on kuldpruun ja sissetorgatud puutikk jääb puhtaks.

Lase keeksil vormis täielikult jahtuda. Siis võta ettevaatlikult välja ja keera toidukilesse või fooliumi. Lase seista vähemalt 4 tundi, kõige parem üleöö. Siis settib keeks mahlaseks ja eriti maitsvaks. Soovi korral võiks lisada tainale ka tilgakese rummi, maitse saab
eriti troopiline:)
Mind isiklikult see ei häiri ja ma ei pööra rasvaine kogusele kookides peaaegu kunagi mingit tähelepanu - aga pool võikogusest võib soovi korral asendada 100 g hapukoorega. Keeks õnnestub ka siis. Katsetatud. Aga ainult võiga oli minu arust maitsvam :P


6 kommentaari:

  1. oh jummel kui isuäratav. Hetkel on mul täielik keeksi-maania. Ülepäeva viskan oma hetke lemmikeeksi ahju:)

    VastaKustuta
  2. Tänasesse sombusesse ilma sobib see kevadine kollane keeks imehästi!

    VastaKustuta
  3. See on tõesti imeilus kollane! Ja nii isuäratav!

    VastaKustuta
  4. aga kas Sa ei tahaks nalja pärast kirja panna, mis sööke Sa massidele tegid või on lepingus kirjas, et ei tohi?;) huvitav oleks lugeda, teinekord endalgi vaja suuremale hulgale süüa teha, saab ideid...

    aga keeks näeb isegi liiga hea välja.

    VastaKustuta
  5. vernanda, täitsa plaanis on see postitus teha:)

    VastaKustuta
  6. mulle see helge pilt väga meeldib.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails