kolmapäev, 24. veebruar 2010

Palju õnne, Eestimaa!


Mis sünnipäev see ilma tordita on.
Minu poolt kodumaale mustika-mooni toorjuustutort valge šokolaadiga. Paneme talle nimeks "Pääsuke".
Eesmärgiks oli valmistada hästi maitsva sisuga ning lihtsa ja karge välimusega kodune tort, milles koostisained peamiselt Eesti omad. Pea saan anda mustikate eest, need on omakorjatud. Kunstlikke värvaineid sisaldavad ja justkui plastmassist-plastiliinist tehtud kaunistustega ülekuhjatud tordid ei tundu kuigi isuäratavad, ehkki vaadata on neid muidugi tore. Isamaa-sümboolikaga üle pingutada ka ei tahtnud. Suitsupääsuke on meie ilus rahvuslind ja seostub vast kõigil Eestimaaga.
Meil on maal rehe all pääsukesepesad, mis igal kevadel taasasustatakse ja nii me elame sõbralike naabritena üheskoos terve suve. Haudumine, poegade koorumine, pisikesed näljased nokad pesas toitu ootamas, lendama õppimine ja lõpuks lahkumine. See on täielik müsteerium, kuidas nad leiavad kevadeti tagasi tulles metsa ja põllu äärest meie maja ja rehealuse ukse, millel üleval ääres imekitsas pragu, kust lind vaevu läbi pääseb...

Aga tordist.

Tegin niimoodi:

Põhi:

1 pakk Kalevi sidrunimaitselisi küpsiseid
80 g võid

Täidis:

600 g Farmi maitsestamata toorjuustu
200 g suhkrut
4 muna
poole sidruni mahl ja riivitud koor
peotäis mustikaid (külmutatud marjad sulata enne ja nõruta)

Glasuur:

200 g Farmi maitsestamata toorjuustu
200 g Kalev White šokolaadi

Kaunistuseks:

u 50 g Kalevi söetablettidega mustaks värvitud mandli-martsipanimassi, mooniseemneid

Kõige parem on alustada valmistamist eelmisel õhtul, toorjuustukoogile tuleb öö läbi külmas seismine ainult kasuks.

Põhja tarvis purusta küpsised, sega sulavõiga. Vooderda 20 cm lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga: põhi ja servad. Suru küpsisepuru ühtlaselt vormi põhja, nii umbes 0,5 cm-se kihina. Kui meeldib, võid teha ka paksema põhja. Mul jäi veidi küpsisepuru üle, aga õnneks leidusid sellele kohe tänulikud tarbijad :)

Täidise jaoks võta kõik juba varem toasooja. Vahusta kergelt toorjuust, sega hulka suhkur. Pidevalt mikserdades lisa ükshaaval munad. Nüüd edasi pole enam mikserit tarvis. Sega hulka sidrunimahl ja -koor ning jahus kergelt veeretatud mustikad.

Vala täidis põhjale. Küpseta 160 kraadi juures 45 minutit- 1 tund. Valmis toorjuustukook võdiseb veel veidi ja ei tohi olla pruunikaks tõmbunud. Lase jahtuda irvakil uksega ahjus pool tundi, siis toatemperatuuril ja pane täiesti jahtunud kook koos vormiga ööseks külmkappi.

Glasuuri jaoks sulata veevannil või mikros valge šokolaad, sega hoolsalt toorjuustuga kreemiks. Määri vormist välja võetud tordi peale ja külgedele.

Kaunistamine on igaühe oma vaba fantaasia. Ma lõikasin pääsukese šablooni järgi martsipanist välja ja vajutasin glasuuri sisse, et pind oleks enam-vähem ühetasane. Mooniseemneid puistasin tordi äärtele. Surusin neid õrnalt spaatliga vastu torti, et kenasti kinni jääksid. Mooniseemned on mõnusalt krõmpsuvad ja sobivad kreemise sisu ning magusa glasuuriga imehästi.
Kui see oleks võimalik, pakuksin teile kõigile tükikese. Väga, väga maitsev tort!


01.03.2010: see tort tunnistati Nami-nami 2010. aasta isamaaliste tortide võistlusel auväärse žürii poolt 54 laekunud töö hulgas kolmanda auhinnalise koha vääriliseks. Juhhuuu!
Lisaks eriauhind kihvtilt kosmeetikafirmalt "Lush" .

18 kommentaari:

  1. Väga lahe tordiidee ja juba pildi pealt vaadates tundub imeliselt maitsev olevat. Kahju, et virtuaalmaailm seni maitseid edastada ei võimalda. Super!

    VastaKustuta
  2. See on minu lemmikkook nendest mainitud võistlustöödest.

    VastaKustuta
  3. Eva-oma kommentaariga tuletasid mulle meelde, et tegu on võistlusega. Ma suhtusin ise sellesse kui kodumaa sünnipäevateemalisse kooskokkamisse :)

    VastaKustuta
  4. Kaunis ja lihtne tort, tõesti väga isuäratav! Kusjuures mullu oli see ju puhtalt kooskokkamine, tänavu lihtsalt auhindadega kooskokkamine ;)

    VastaKustuta
  5. Väga, väga ilus!! Imeline ja samas nii lihtne. Aplaus ei vaibu.....

    VastaKustuta
  6. Vaat see on üks neist, mida ise ka ära proovida tahaks ;)

    VastaKustuta
  7. väga armas ja õrn, lahtilõigatuna pööraselt isuäratav - nii kreemjas tekstuur ja imeline värvitoonide mäng! Nagu eestlaste kohta öeldakse: vaga vesi, sügav põhi ;)

    VastaKustuta
  8. ma seda sisupilti käin ikka vaatamas.

    VastaKustuta
  9. Väga ilus, minimalistlik tort, mille tordivitriinist kohe kaasa haaraksin!
    Üldse ilus blogi on Sul!

    VastaKustuta
  10. Kook näeb võrratult isuäratav välja! Tahaks minna kööki, lusika võtta ja ampsata otse arvutiekraanilt:)

    VastaKustuta
  11. Tegin seda sama torti, aga sidruni asemel kasutasin 1,5 laimi mahla (koort ei pannud) ja mustikate asemel külmutatud kirsse. Super hea, kõik kiitsid. Aitähh retsepti eest :)

    VastaKustuta
  12. Katri: tore, et maitses! Onju üsna lihtne teha. Kirssidega oli kindlasti väga hea.

    VastaKustuta
  13. Õnnesoovid tordimeistrile auhinnalise koha puhul! :)

    VastaKustuta
  14. See oli ülihea tort tõepoolest ja kõik-kõik, kes seda proovida said, olid vaimustuses!
    Seega - suursuur aitäh kohe katsetama inspireeriva retsepti eest =)

    VastaKustuta
  15. Ma kuritarvitan oma tööaega ja tulen päise päeva ajal siia kommenteerima, sest pean oma vaimustust jagama, kui hea tort see on. Pildid on Sul nii ilusad, et tekitasid isu järele katsetada, aga no maitse - see on ju supper mõnus kooslus! Mul ei olnud kodus mustikaid, panin sügavkülma kirsse. Ja pääsukest ka ei voolinud, vaid puistasin mooniseemnetest tordile 13. Minu armas varateismeline ütles hommikul küünlapuhumise järgselt, et maitse on tordil võrratu ja välimus väga stiilne :)

    VastaKustuta
  16. Liina, palju õnne sünnipäevakangelasele! Mooniseemnetest numbriga must-valge tort võis tõesti väga lahe välja näha. Kindlasti oli kirssidega ka väga maitsev.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails