teisipäev, 16. veebruar 2010

Hernesupp ja vastlakuklid: vastlapäev!

Igasugu pühade ja tähtpäevadega on see tore asi, et neist pea kõigi juurde käivad ka miskid traditsioonilised toidud. Mis enamasti on õnneks väga maitsvad.
Traditsioonidel on teadupärast suur osa turvatunde loomisel. See võib tunduda imelik, ma tean, aga usun, et näiteks igapühapäevahommikused pannkoogid (aga muidugi mitte ainult need) aitavad mu lastel kasvada paremateks, tublimateks, enesekindlamateks ja sotsiaalselt hästi hakkama saavateks inimesteks.
Ja see teadmine, et igal aastal vastlapäeval söön hernesuppi ja vastlakukleid, teeb ka minu elu kuidagi kindlamaks ja turvalisemaks. Nii et nui neljaks ja siin nad jälle on:

Hernesupp

Keetsin seekord suitsukoodist. Retsepti õigupoolest pole ja kogused on umbkaudsed, seega panen kirja tegevuskäigu.

Pane eelmisel õhtul likku 2 suurt peotäit kuivatatud herneid ja 1 suur peotäis odrakruupe.
Pane suitsukoot (või -ribi) potti, vala üle külma veega ja lase vesi keema. Riisu vaht.
Lisa vette herned ja kruubid. Keeda tund aega.

Viiluta 1 sibul ja kuumuta pannil rasvaines läbipaistvaks. Lisa supile.
Riivi jämedalt porgand, lisa samuti. Tükelda 4-5 kartulit pisikesteks kuubikuteks ja ka potti. Maitsesta supp soola ja pipraga.
Keeda veel pool tundi.
Tõsta pott tulelt. Võta liha supist välja, puhasta ja tükelda. Pane supi sisse tagasi. Haki till ja petersell, puista supi sisse.

Vastlakuklid


Kukliretsept on nami-namist. Sinna on see omakorda mugandatud Silvia Kalviku raamatust "Pühade- ja tavanditoidud".

5 dl leiget piima
50 g pärmi
1 tl soola
200 g sulatatud võid
2 muna
800 g nisujahu
1 tl peenestatud kardemoni
3 sl suhkrut

Ja veel:
vahustatud 35% rõõska koort
suhkrut
vanillisuhkrut

Vedelda pärm suhkruga. Sega käesooja piimaga.Lisa pool jahust. Klopi segamini ja lase soojas kohas rätikuga kaetult kerkida, kuni taina pinnale tekivad väikesed mullikesed. Umbes tund aega.
Sega kerkinud tainale juurde sool, kardemon, sulatatud või, lahtiklopitud munad ja ülejäänud jahu. Sõtku, kuni saad ühtlase läikiva taina, mis käte ja kausi küljest lahti lööb. Sõtkusin 10 minutit. Päris lahti ei löönudki käte küljest, aga see tainas peabki olema õhuline ja kerge, nii et jahu ära lisa, siis ei tule kuklid nii head kui peab. 800 g oli väga sobilik kogus.
Pane tainas uuesti sooja kohta kerkima. Mul sai ta kohe erilise vungi sisse, nii et tahtis kausist jalga lasta:)

Kerkinud tainast vormi kuklid. Namis on eriti hea kirjeldus, kuidas seda teha: "murra tükike tainast (nii umbes väikese muna suurune tükk), aseta hästi kergelt jahusele töölauale, aseta peopesa kuplina peale (nagu hoiaksid arvutihiirt, aga tainatükk jääb peopesa alla). Nüüd tee peopesaga töölaual väikeseid tugevaid ringe, kuklit kergelt surudes, kuni tainatükk on kenasti siledaks kukliks muutunud." Ja täpselt nii ongi!

Aseta kuklid ahjuplaadile ja kergita veel paarkümmend minutit..
Määri munaga ja küpseta 200-225 kraadises ahjus 10-15 minutit.
Lõika jahtunud kuklitelt tükk pealt ära, täida vahukoorega ja pane äralõigatud tükike õrnalt peale. Sõelu peale tuhksuhkrut. Mulle moosiga vastlakuklid ei meeldi. Aga kellele maitseb, võib uuristada veidi sisu välja, sisse moos, peale vahukoor ja kõige otsa tuhksuhkruga mütsike.

Selle retsepti järgi tehtud vastlakuklid on eriti õrnad, õhulised ja pehmed.


See siin on muide minu kõige esimene toidufoto,
tehtud 8.veebruaril 2005, vastlapäeval. Ilma mingi plaanita seda kusagile üles riputada. Lihtsalt kuklid olid nii head ja ilusad, et tahtsid jäädvustamist. 5 aastat, ehh...


5 kommentaari:

  1. Oi, need Sinu supid panevad alati suu vett jooksma:) Ja kuklite osas oled juba ammu kibe käsi, millised kogemused:))

    VastaKustuta
  2. Nii armas nostalgiline meenutus viie aasta tagusest ajast :)
    Traditsioonide osas olen kahe käega poolt. Midagi kindlat peab siin ilmas olema, olgu see siis kasvõi korra aastas kuklitegu :)

    VastaKustuta
  3. ma tahaks nüüd sellest objektiivist rääkida, mis Sa ostsid;) kes tuu om? ja need supipildid tuleks ära keelata päeise päeva ajal ma ütlen!

    VastaKustuta
  4. vernanda: Nikkor AF 50mm F1,8 D, 2799.-
    täitsa saab hakkama.

    VastaKustuta
  5. jaa aah, saab tõesti hakkama. heast silmast ma ei räägigi.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails