pühapäev, 21. veebruar 2010

Marjapirukas, õieti kaks

Möödunud suvel oli meil Neeme metsades tõeline mustikauputus. Lisaks mälupildikestele sinetavast metsaalusest, lilladest näppudest ja varahommikusest veel veidi samblaselt niiskelt, kuid juba saabuva päikesepaistelise päeva järgi lõhnavast männimetsast leidsin ka armsa suvise foto, tehtud ühel järjekordsel marjulkäigul. Jah, neljarealiste lausete kirjutamise peale mul juba annet on:)

Et nüüd kogu seda suvist agarust ja usinust sügavkülmast likvideerida, olen mustikapiruka lainel.
Eelmisel nädalal tegin perenaiste retsepti järgi mustika-astelpajupiruka. Martsipan, hapukoor, astelpaju, mustikad - tõeliselt maitsev!


Kui ma üldiselt oma laste piltidega muidu siin blogis eriti ei esine, siis mustika-astelpajupiruka headuse kirjeldamisel teen erandi:

Noorhärra on just lõpetanud mustika-astelpajupiruka söömise

Ja täna sõime ka ühte toredat pirukat mustikate ja vaarikatega , mille valmistamisel sain ära kasutada külmkapis seisvad jogurti-hapukoore-toorjuustu potsikute lõpud.

Tainas:

2 dl nisujahu
0,5 dl jahvatatud mandleid
100 g võid
1 tl suhkrut
noaotsaga soola
1 muna

Täidis:

80 g toorjuustu
200 g hapukoort
200 g maitsestamata jogurtit
4 spl suhkrut
1 tl maisitärklist
2 muna

2 peotäit mustikaid
1 peotäis vaarikaid

Näpi nisujahu, jahvatatud mandlid ja või peenikeseks puruks, lisa sool ja suhkur. Sega hulka lahtiklopitud muna, sega ühtlaseks tainaks. Suru tainas 26 cm pirukavormi põhja ja külgedele. Pane pirukavorm tainaga pooleks tunniks külmkappi.
Soojenda ahi 180-kraadiseks. Võta külmkapist vorm, torka tainapõhja kahvliga mõned augukesed ja pista põhi 15 minutiks ahju eelküpsema.

Täidise tarvis võta kõik toiduained varem kapist välja, et nad oleksid toasoojad. Hõõru toorjuust veidi vahule, sega hulka kõik muu.

Vala täidis eelküpsetatud põhjale, laota peale marjad. Küpseta 170-kraadises ahjus 40 minutit. Söö jahtunult. Ka üleöö külmkapis seisnuna on pirukas väga maitsev.

4 kommentaari:

  1. VA pidulik-võidukas nägu on parim :))) Kommentaarid koogi headuse teemal tõepoolest liigsed.

    VastaKustuta
  2. Ma ühinen selle mustika-astelpaju koogi hinnangu osas 100% ja see teine kook on ka igati hea mõte - toorjuustu täidisega muretainapõhjal marjakook teha. Foto on muidugist hästi tabatud :)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails