neljapäev, 1. oktoober 2009

Speltajahust porgandikeeks jõhvikatega



See postitus pole neile, kelle jaoks kvalifitseeruvad "õnnestunud küpsetiste" kategooriasse ainult lumivalged ideaalse kerkimise, küpsemise ja kujuga väga õhulised saiad-pirukad-koogid. Tegu on tumeda, robustse ja rustikaalse keeksiga, millel mõnus pähkline speltamaitse ja sees mahlased porgandid. Väga mure, nagu keeks olema peabki, aga mitte mingil juhul "saepurune". Rosinad annavad juurde magusust, pähklid krõmpsuvad mõnusalt hamba all ja jõhvikatest imbub keeksi hea hapukas mahl.

Mul käis külas endine kolleeg, eluaegne saksa keele õpetaja ja muidu väga kena inimene. Tõi kingituseks raamatu "Väärt Eesti toidud", mille koostajateks Tallinna Teeninduskooli õpetajad. Armas raamat küll, aga ühtegi järeletegemisele sundivat retsepti ma sealt ei leidnud. Nahast järjehoidja oli seatud lk 117 vahel ja sealt leidsin Lea,  oma külalise, raamatu koostajatele saadetud porgandikeeksi retsepti.

Otse loomulikult oli mul tarvis see järgi proovida. Ja otse loomulikult tegin retseptis  mõned omapoolsed muudatused. 

Asendasin tavalise nisujahu suures osas spelta täisterajahuga, kasutasin rafineerimata roosuhkrut ja lisasin tainasse jõhvikaid.  Keeks tuli mure, mahlane ja maitsev. 
Kräpivaba;)




Tarvis läheb:

200 g võid
2 dl rafineerimata roosuhkrut
3 muna
200 g täistera speltajahu e. speltalihtjahu (loe spelta kohta siit)
50 g nisujahu
3 dl riivitud porgandit (tihedasti kokku surutult mõõdetuna)
1 dl jõhvikaid
1 dl rosinaid
1 dl purustatud metsapähkleid
2 tl küpsetuspulbrit
tuhksuhkrut

Vahusta või suhkruga. Lisa ükshaaval munad ja siis küpsetuspulbriga segatud jahusegu. Sega juurde rosinad, pähklid, jõhvikad ja riivitud porgandid. Määri keeksivorm võiga, tõsta tainas sisse.
Küpseta 180 kraadi juures 45 min. Jahtunult kata pealt tuhksuhkruga.

Mis speltat puudutab, siis tema käitus üllatavalt viisakalt- tainas  küpses ilusasti ja ühtlaselt, kergelt pähklist maitset oli keeksis tunda ja see sobis porgandiga kenasti. Mulle meeldis väga. 
Peagi on plaanis katsetada speltat pärmitaignas- teen mitmeviljakukleid porgandiga. See porgandi toppimine igale poole tuleneb minu selleaastasest õnnestunud porgandisaagist-kui rannaäärsel liivasel maal kõik muu kiratseb, siis porganditele see sobib hästi.

7 kommentaari:

  1. Oi, see on minu jaoks täitsa sobiv postitus. Kuna meie peres küpsetatakse juba väga pikka aega ainult täisterajahudest ning kasutatakse rafineerimata suhkrut, siis tunduvad minu jaoks need "tavalised" valged küpsetised imelikud vaadata ja süüa. Mainitud keeks on aga täitsa õiget ning söödavat värvi ja kindlasti väga hea.

    VastaKustuta
  2. Isuäratav ja jään ootama speltakukleid!
    Riina

    VastaKustuta
  3. Tegin seda kräpivaba keeksi ja see maitses suurepäraselt :) Soovitan seda proovida!
    Gaili

    VastaKustuta
  4. Gaili: mul hea meel, et sulle ka meeldis.

    VastaKustuta
  5. Tegin seda just täna, ülimaitsev! Olen viimasel ajal palju porgandikooke teinud, see oli nüüd siis esimene, mis ei olnud jõulumaitsega :) Ja kusjuures, 26cm koogivormi mahtus ilusti ära, et paraja paksusega jäi. Niiet igati mõnus nii ilma kui koos vaniljejäätisega. Aitäh! :)

    VastaKustuta
  6. seda on hea teada, et 26 cm vormile sobis-saab teinekord koogikujuliselt ka küpsetada

    VastaKustuta
  7. Tere Mari-Liis! Vaat kelle võib uuesti kokku viia armastus söögitegemise vastu! Olime kunagi koos Pärlselja pioneerilaagris :P Palun kirjuta mulle piilupakk@hotmail.com, olen Katrin!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails