kolmapäev, 14. oktoober 2009

Porgandikuklid speltast


Järgnevad katsetused speltaga. Seekordseks katsejäneseks pärmitainas. Mahlasust ja värvi annab kuklitele riivitud porgand. Selliseid kukleid on mõnus sügisese tummise supi juurde süüa või siis kiire võileiva teha, pannes kukli vahele head-paremat. Mõnus ka hommikukohvi kõrvale võtta või salati seltsiliseks süüa.

Tarvis läheb:

200 g porgandit
3 dl piima
1 pakk kuivpärmi
1 tl soola
2 spl õli
3 dl kaerahelbeid
4 dl spelta lihtjahu
2 dl nisujahu

Määrimiseks:
1 muna

Pealeraputamiseks: 
1 dl kaerahelbeid

Riivi porgandid. Soojenda piim u 42 kraadini. Sega omavahel 1 dl jahu (pole oluline, kumb) ja kuivpärm. Lisa soojale piimale. Sega hulka õli, sool ja riivitud porgand. Nüüd lisa tainasse kaerahelbed ja vähehaaval ülejäänud jahud. Sõtku hoolsalt. Lase pärmitainal soojas kohas kahekordseks kerkida.
Sõtku kerkinud tainast hästi kergelt, vajuta ta paksuks vorstikeseks ja lõika noaga sellest 16 tükki. Veereta tükkidest ümmargused kuklid. Lao kuklid ahjuplaadile ja lase veel soojas tuuletõmbuseta kohas kerkida, nii 15 minutit.
Määri ilusaks pontsakaks kerkinud kuklid pealt munaga ja puista peale kaerahelbeid. Küpseta 225-kraadises ahju keskmisel siinil umbes 10 minutit.

Parimad ahjusoojalt! 

2 kommentaari:

  1. Sügisilmad vist mõjuvad, tekib kohe isu endaküpsetatud leibade-saiade järgi; mul hetkel ongi leib kerkimas. Kas kuklid said tõesti vaid 10 minutiga valmis?

    VastaKustuta
  2. Ma tegin ka eile leiba:)Ja just jõudsin mõelda, et juuretis on nii ilusasti käima läinud, leib kerkis ja küpses nii hästi...ja siis meenus, et ma unustasin juuretise järgmise leivateo jaoks võtta:(:(
    Aga kuklid küpsevad jah 10 minutiga valmis, pöördõhk ja ahi ju ka üsna kuum. Võibolla paar-kolm min võib lisaks hoida, kui tundub, et pole piisav

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails