neljapäev, 3. september 2009

Seene-porgandipirukas

Pärmitainas ja sellest tehtud küpsetised on täiesti teenimatult ebapopulaarsed. Tegelikult tekib ju eriti mõnus hubane ja kodune tunne lõhnast, mis ahjust tuleb, kui pärmitainas küpseb.
Ütleme nii, et ega ma ise ka tegelikult tavalist valget saia eriti ei söö ja igasugune paks pärmitainas, näit pärmitainast õunakoogi näol, ei maitse kohe üldse.
Aga seevastu kooslus õhukesest tainast ja rohkest täidisest seal sees on vägagi ahvatlev. See pirukas valmis pilvikutest ja riisikatest. Porgand annab magusust, pehmust ja värvi ja seob täidise kuidagi eriliselt mõnusaks.


Täidis:

- u 500 g kupatatud ja hakitud metsaseeni
- 3 riivitud porgandit
- 2 hakitud sibulat
- 2 spl hapukoort
- soola, pipart, hakitud tilli

Prae riivitud porgand ja hakitud sibul kergelt pannil läbi, umbes 10 minutit. Ära pruuniks lase! Lisa porgandi-sibulasegule seened, hapukoor, sool, pipar ja hakitud till-sega korralikult läbi.


Pärmitainas *:
- 20 g pulgapärmi (v 1 pakk kuivpärmi)
- 3 dl sooja vett
- 1 tl suhkrut
- 1 tl soola
- 500 g jahu
- 100 ml toiduõli

Pudista pärm sooja vette. (Kui kasutad kuivpärmi, sega see jahuga). Lahusta pärm vees. Lisa sool ja suhkur, lahusta ka need. Nüüd lisa jahu ja sõtku, sõtku, sõtku...lõpupoole lisa 100 ml toiduõli (mul oli rapsiõli) ja sõtku veel - niikaua, kuni taigen enam ei kleepu ja lööb käte ja taignakausi küljest lahti. Mul tegi kogu selle sõtkumisetöö ära köögikombain oma taignakonksudega.
Nüüd kata tainakauss rätikuga ja pane sooja kohta (näit. vannitoa põrandale, kui seal on põrandaküte). Lase tainal kerkida tund aega. Sõtku kergelt suuremad õhumullid välja. Lase veel kord tund aega kerkida. Sõtku jälle kergelt õhk välja ja rulli taigen suureks ristkülikuks-2 korda nii suureks, kui su ahjuplaat. Tõsta taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile nii, et pool on ahjuplaadil ja pool üle ääre. Tõsta peale täidis. Pane teine taignapool katteks peale. Lõika servad tasaseks ja suru tihedalt sõrmedega kokku. Kui tahad, tee järelejäänud lahtirullitud taignast piparkoogivormiga kulebjaakalaadsed kaunistused seenekujundite näol pirukale veel peale. Määri pirukas pealt lahtiklopitud toasooja munaga.Küpseta eelsoojendatud ahjus keskmisel siinil 200 kraadi juures pool tundi.

* See tainaretsept sobib hästi igasuguste pirukate - suurte ja väikeste - ja lihtsalt niisama saia(batooni) tegemiseks.

3 kommentaari:

  1. Ma tegin täna Sinu seenepirukast inspireeritud pirukat - väga mõnus oli :)

    VastaKustuta
  2. Tegime täna seda kooki, väga maitsev tuli, eriti see taigen.
    Tegime kahte moodi: nii http://www.upload.ee/image/829582/DSC_0711.JPG ja nii http://img714.imageshack.us/img714/5554/dsc0712aw.jpg .

    VastaKustuta
  3. schloss, see teine variant on sul ka väga mõnus, selline seenerull. Ma pean muidugi ütlema, et mulle ikkagi maitseb täidis rohkem kui tainas:) Aga see pirukataina retsept on hea kasutada ka muude pirukate, suurte või väikeste tegemise juures, õnnestub alati!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails