neljapäev, 17. juuni 2010

Grillitud ananassimagustoit

grillitud ananassi magustoit

Olen juba mõnda aega tahtnud jagada selle maitsva suvise magustoidu retsepti. Olin aga lubanud mitte ette rutata täna ilmunud "Postimehest", mille vahelehes "Grillisuvi 2010" ilmus mu artikkel puu- ja köögiviljade grillimisest. Annan oma kogemuste põhjal soovitusi, mida liha asemel grillile panna, nii põhiroaks, lisandiks kui desserdiks.
Lehest leiab veel palju huvitavat grillimisega seonduvat: Tervisearengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi kirjutab, kuidas ennast peale paaritunnist õgimist mitte tunda kui "täissöönud puuk, kes jõuab end vaevu autoni vedada ja öö läbi rahutult voodis väherdada". Eesti Barbecue Assotsiatsiooni president Roland Õunapuu annab samuti nõu, kuidas muuta grilliõhtu tervislikumaks ja vähem kaloririkkaks. Rain Käärst toob välja marineerimise põhitõed, Priit Toomits selgitab, mis on BBQ. Sven Azojanilt on lehes palju toredaid alkoholivabade suvekokteilide retsepte. Siinkohal pean mainima, et eile, 16. juunil, toimus Solarises Perrier' alkoholivabade kokteilide võistlus, mille žüriis mul õnnestus kaasa lüüa. Väga mõnus üritus ja vahva kogemus. Sellest kirjutan peagi lähemalt.

Seda "Postimehe" vahelehte paluks mitte segi ajada "Postimehe" võrguväljaandega "Grillieri", need on kaks täitsa erinevat asja:)

"Puu- ja köögiviljad sobivad ka grillile"

Aga nüüd need ananassid!

Ananass võiks olla väiksemat sorti, siis on teda lihtsam käsitseda, grillida ja süüa. Tegelikult käsitseda siin nii väga polegi midagi: olenevalt suurusest tuleb lõigata neljaks või kuueks pikisuunas sektoriks. Eemalda sektoritel südamikuosa, see on kõva ja ei maitse kuidagimoodi. Latv jäta külge, see on dekoratiivne ja samas praktiline, ladvast hoides saab ananassi grillil pöörata.

Marinaadiks ja pintseldamiseks keeda siirup:

1 dl rummi
3 spl pruuni suhkrut (muscovado, demerara või fariin)
2 spl mett
pool kaneelikoort

Pane kõik ained potti. Kuumuta vaiksel tulel, kuni suhkur on lahustunud ja siirup valmis: 10-15 minutit.

Pane anassisektorid kilekotti nii, et ladvad jäävad välja. Vala kilekotti viljalihale marinaad ja lase külmkapis paar tundi seista. Kui tundub, et siirupit on vähe, lisa natuke vett. Tegelikult ei peagi anass siirupi sees ujuma, piisab, kui viljaliha on õhukese siirupikihiga kaetud.

Grilli ananassisektoreid madalal temperatuuril igast küljest, kokku umbes 10 minutit. Kui kilekotti jäi siirupit, võid sellega ananassi grillimise ajal mõned korrad pintseldada.
Ananass on valmis, kui tal on peal ilusad grillijutid ja seest on läbi kuumenenud.

ananassi grillimine

Pane taldrikule. Puista peale kuumal pannil röstitud mandlilaaste ja melissilehti. Parim maitseb ananass veel kergelt soojalt koos vaniljejäätisega, see kookose-vaniljejäätis on perfect match! Grillitud ananassi on kõige mugavam süüa noa ja kahvliga.
Oh, oleks need ilmad juba natukenegi soojemad!

7 kommentaari:

  1. Mina teen pisut teisiti ananassi. Siin üks eelmise aasta ananassiteemaline postitus.
    http://profatoitub.blogspot.com/2009/06/paar-grillisoovitust.html
    Ühesõnaga, teen nagu kebabi ja pigem liha kõrvale.

    VastaKustuta
  2. Lehes ei tule magustoidu efekt pooltki nii välja kui blogipildil. Ilus!

    VastaKustuta
  3. Ylle,eks see trükipilt on jah nagu on, värvid tuhmid ja pisipisike ka. Õnneks on meil blogger:)

    Profa, vaatasin su linki-väga mõnus! Proovime kindlalt ära, grillitud ananass on ikka jube hea asi.

    VastaKustuta
  4. Oi mulle meeldib grillitud ananass. Parimad olid Brasiilias, magustoiduks peale rodiziot. Tais tegin ise ka midagi sarnast - http://jucjaco.blogspot.com/2009/10/grillitud-ananass-rummi-vanillikastmes.html
    Pilti ei saanud selles Tai köögis, kus ühtki akent polnud, küll eriti teha, aga maitses hästi! :) Sinu pildid on jällegi metsikult isuäratavad.

    VastaKustuta
  5. Seda ma teen kindlasti! Kui ma muidu alkoholist midagi head ei arva, siis erinevate magustoitude sees läheb rumm mulle kohe väga hästi. Viimane pilt on eriti hästi välja tulnud.

    VastaKustuta
  6. Oh Juc, lugesin su postitust: see rummi-vanillikaste...mmmm!
    Aet, tänan, olen ise ka selle pildiga rahul:D

    VastaKustuta
  7. Alumine pilt on ka minu lemmik.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails