esmaspäev, 25. jaanuar 2010

Riisitort e. torta di riso


Nädalavahetusel kokaraamatuid lapates jäi silma Jamie Itaalia-raamatust torta di riso. Jäi silma sellepärast, et nami-namis on praegu käimas riisidessertide-teemaline kooskokkamine.
Ma olen ise ka ammugi juba tahtnud proovida mingit riisi sisaldavat kooki küpsetada, nüüd olid siis põhjus, inspiratsioon ja innustus kah olemas.

Muidugi ei olnud ma taas võimeline retsepti täpselt järgima. Tegin nii:

Põhi:

100 g võid
2,5 dl jahu (kasutasin täisteranisujahu pooleks tavalisega, mõlemad mahejahud- see on ka pildilt näha eksole)
1 spl suhkrut
noaotsaga soola
2 spl külma vett

Pudista kokku külm või, jahu, suhkur ja sool. Lisa vesi ja sega kokku tainas. Vormi palliks ja pane tunnikeseks külmkappi.

Nüüd on parasjagu aega teha koogile

täidis

50 g võid
300 g risotoriisi
2,5 sl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 apelsini riivitud koor
1 sidruni riivitud koor
1 apelsini mahl
1 l piima
2 suurt muna

Määri 26-28 cm läbimõõduga koogivorm võiga. Rulli tainas lahti ja laota vormi põhja ja külgedele (külgedele u 2 cm kõrguses). Torka kahvliga mõned augud sisse ja küpseta 180 kraadi juures u 15 minutit.

Täidise tegemine on väga sarnane risoto keetmisele, ainult et veini asemel on apelsinimahl ja puljongi asemel piim.
Sulata potis või suurel kõrgete äärtega pannil või. Lisa riis ja prae segades, kuni riisi servad hakkavad läbipaistvaks muutuma. Nüüd vala peale nii palju piima, et riis oleks kaetud. Lisa ka riivitud tsitruseliste koored, suhkrud ja apelsinimahl. Sega. Lase piimal vaiksel tulel kaane all riisi imbuda. Siis lisa taas piima nii palju, et see riisi kataks ja niimoodi kuni riis on pehmenenud, aga mitte veel päris pehme. Al dente. Selleks läheb aega u 15-20 minutit. Riisitäidis peab jääma üsna vedel, ta küpseb ahjus edasi ja imab vedelikku endasse. Kui keedate täidise liiga kuiva, jääb ka kook kuivavõitu (tegin ise selle vea, sellepärast hoiatan).
Jahuta riis ja sega hulka kaks vahustatud muna.
Vala täidis koogipõhjale ja küpseta 180 kraadi juures 20 minutit.
Jamie soovitab süüa créme fraiche'ga ja puistada peale apelsinikoort. Me sõime vaniljekastme ja maasika toormoosiga. Ja siis tuhksuhkru ja värske apelsini lõikudega. Ja jäätisega.

Peaaegu sama kook Eva tehtuna on Toidutare selle nädala kook, nii et loodame, et saab kodudes populaarseks!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails