esmaspäev, 2. november 2009

Kõrvitsakeeks apelsini-toorjuustukreemiga

Tublid turismitalupidajatest sugulased Saaremaal said sel aastal saagiks 52 kõrvitsat. Või oli neid 54. Kujutate seda kõrvitsahunnikut endale ette? Minule laekusid neist ka mõned- osa juba imehea marinaadiga purkipandult, osa toorelt. Olen teinud kõrvitsarisotot, küpsetanud kõrvitsat ahjus üksi ja koos teiste köögiviljadega, keetnud kõrvitsasuppi. Ema juures Helsinkis olles sattus näppu üks Pirkka kõrvitsapiruka retsept, mille ainetel valmis mul üsna hoogsate mugandustega hoopis üks mõnus mahlane ja maitsev keeks.


Tarvis läheb:

3 muna
2 dl suhkrut
u 5 dl riivitud kollase viljalihaga kõrvitsat
1 dl sulatatud võid
3 dl nisujahu
1 1/2 tl küpsetuspulbrit
2 tl vaniljesuhkrut
1 tl jahvatatud kardemoni
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud ingverit

Kreem:

200 g Philadelphia toorjuustu
0,75 dl värskeltpressitud apelsinimahla
2 spl tuhksuhkrut

Kaunistuseks ja maitseks veel:

purustatud sarapuupähkleid

Vahusta munad ja suhkur heledaks kohevaks vahuks. Lisa vahule riivitud kõrvits ja sulatatud või. Sega omavahel kuivad ained ja lisa ka need ettevaatlikult segades.
Vala tainas võitatud keeksivormi (kasutasin 1,3 l-st keeksivormi). Küpseta 200 kraadi juures ahju kõige alumisel siinil u 40 minutit. Kontrolli küpsust puutikuga. Lase keeksil u 10 minutit vormis jahtuda, kummuta seejärel välja ja lase täielikult jahtuda.
Kattekreemi jaoks vahusta kergelt mikseriga läbi toasoe toorjuust, apelsinimahl ja tuhksuhkur. Vala kreem keeksile. Puista kõige peale purustatud sarapuupähkleid.
Ma hoidsin keeksi paar tundi külmkapis, siis kreem tahenes mõnusaks glasuuriks ja ei valgunud süües laiali.

Keeks ise on vürtsika maitsega, pehme ja mahlane. Kreem toorjuustule omase hapukuse ja apelsinimahlast saadud mõnusa tsitrusemaitsega sobib keeksile nagu valatult. Mõnus teekõrvane.

6 kommentaari:

  1. Väga tore, et nii vähe võid tarvis läheb...
    ja Philadelphia-apelsinimahla kooslus tundub ahvatlev,

    Riina

    VastaKustuta
  2. U make me wanna cook :)

    VastaKustuta
  3. ma asun seda nüüd tegema, küll aga riivin vist suvikõrvitsa varusid sinna sinna. kaunist muskaatkõrvitsat veel pool järel, a selle vist panen hoopis laupäevastele külalistele ahju...

    VastaKustuta
  4. saigi tehtud suvikõrvitsaga ja terve suuremate laste mansaft kiitis asja hääks, ainult Mia kirtsutas nina glasuuri peale.

    VastaKustuta
  5. ei tea mis neil selle glasuuriga on- minu seitsmesed kraapisid ka pealt ära. Kui tuhksuhkrust ülimagus võõp teha, läheks arvatavasti peale küll, A siis peaksin jälle ma kraapima:)

    VastaKustuta
  6. käin muudkui siin blogis ringi piilumas ja avastasin, et ohhh milline tore kõrvitsakeeks, et seda on vaja kindlasti ise ka teha. Saigi tehtud ja külakostiks viidud ning sõbranna muudkui sõi ja kiitis :)Philadelphia toorjuustu asemel kasutasin Farmi oma ja see sobis ka ülihästi, glasuur jäi selline mõnus ja hapukas. Gaili

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails