kolmapäev, 3. november 2010

Kanafilee jõhvika-apelsinikastmes

kanafilee jõhvika-apelsinikastmes/chicken breast with cranberry-orange sauce

Algussõnad tuleb laenata Piretilt, kes ühe oma lihapalliteemalise postituse alustuseks teatas, et hakkliha teda üldiselt eriti inspireeri. Niisiis, kanafilee mind üldiselt eriti ei inspireeri. Kanaliha (eriti maks, süda, kintsuliha) iseenesest on väga mõnus. Tervelt ahjus küpsetatud kana on üks õige pühapäevane kodune toit, millest lutsutatakse puhtaks viimane kui kont. Kanafilee aga pole kaugeltki parim osa kanast, kipub jääma kuiv, tuim ja maitsetu.
Kirjutasin paar nädalat tagasi "Päevalehele" jõhvikateemalist artiklit ja sinna oli vaja üht soolast toitu, kus on kasutatud jõhvikaid. Ameerikas on jõhvika-apelsini kooslus populaarne nii soolastes kui magusates toitudes. Inspiratsioon selleks toiduks sündiski teistpoolt ookeani maitsete ja oma külmkapi sisu revideerimise kombinatsioonist.
Ja üllatus-üllatus: kanafilee jäi hapukas jõhvika-apelsinimahla segus hautatuna pehme ja väga maitsev, kohe tõega! Selle retsepti lisan kohe rõõmuga blogisse. Iga-reedeses Päevalehe toiduleheküljes on olnud veel üht-teist mõnusat, mis ootab, et siinsel blogardil tekiks rohkem aega sellele nii mõnigi postitus pühendada.Ajalehes kirjutamise stiil on ilmselgetel põhjustel üsna kuiv ja isikupäratu, mu toimetaja koristab kõik hüüumärgid, õhkamised ja viimasegi kui  emotsiooni. Õnneks blogis saan rääkida asjadest nii nagu nad tegelikult on:) Iga siinavaldatud toit peab kätte saama talle väärilised hüüumärgid.

Tarvis läheb:

4 kanafileed
1 dl nisujahu
1 tl soola
 ¼ tl pipart
2 sl võid
2 dl vett
2 dl jõhvikaid
1 dl pruuni suhkrut
1 apelsini mahl ja riivitud koor
noaotsatäis jahvatatud muskaatpähklit

Sega nisujahu soola ja pipraga. Veereta selles kanafileesid ja pruunista seejärel pannil kuumas võis. Tõsta kõrvale.
Vala samale pannile vesi, jõhvikad, pruun suhkur, muskaatpähkel, apelsinimahl ja riivitud koor. Keeda viis minutit.
Tõsta kanafileed kastmesse ja hauta vaiksel tulel kaane all umbes 25 minutit. Kasta aeg-ajalt kanafileesid kastmega.
Serveeri kanafileed riisipadjal kastmega ülevalatult, lisandiks ahjus küpsetatud sibulad. Nende valmistamiseks koori mõned sibulad ja lõika pikkupidi neljaks sektoriks. Pane ahjupannile või -vormi, lisa veidi õli, soola ja soovi korral rosmariini. Küpseta 200 kraadises ahjus u 20 minutit.

6 kommentaari:

  1. Tuttav tunne selle kanafileega. Minu vanim laps on ametlikult teada andnud, et see tema lemmikliha, siis üritan tema soove respekteerida ning meisterdan kanafileest aeg-ajalt midagi. Eritise inspiratsioonita. Aga avastused umbes sarnased kui sinu kanafilee jõhvikate ja apelsiniga juhtumi puhul. Vahel on ikka täitsa hää! Nimelt viimati tegin parmesani-mandli paneeringus nuggetseid isetehtud granaatõunakastmega ja tuleb tunnistada, et maitses väga hästi lõpuks endalegi. Hapu kaste on kanaliha suhtelisele tuimusele hea särtsuandja.

    VastaKustuta
  2. Ma olen ka üsna kana-on-tuim-tükk usku, seetõttu peidan teda enamjaolt karride sisse:)

    VastaKustuta
  3. Minagi eelistan kõiki muid kana osi fileele. Aga see retsept kutsub küll proovima.

    VastaKustuta
  4. Apelsin-jõhvikas on keeksi sees väga mõnus, nüüd selgub, et ka kanafilee peal :)
    Huvitav, et Sinu toimetaja kõik õhkamised-ahhetamised-hüüumärgid ära korjab :) Postimees jätab mu lood enamasti samaks, aga kunagist lugu El Bulli külastusest Oma Maitses ei tundnud ma pärast äragi - oli nii õhkavaks ja hüüumärkiderohkeks tehtud. Aga ma ise selline tuim tükk, ju oli vaja :)

    VastaKustuta
  5. tuim tükk:)
    Paari mu esimese artikliga oli tegelikult rohkem toimetamist neil, nüüd tean juba ise, mida oodatakse ja katsun siis stiili kohendada väheke.

    VastaKustuta
  6. Tead, Mari-Liis, hakkliha inspireerib mind nüüd juba enam ja enam ja "süüdi" selles on kebabi retsept siit blogist. Inspiratsiooni koguneb nii kõvasti, et ajab juba üle ääre:) Jõhvikas on ka seda sorti mari, mis mindki valjult kõnetab.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails