kolmapäev, 10. november 2010

Dolma

dolma

Samahästi võiks selle pealkirjaga postituse sisuks olla ka meie oma armsad kapsarullid, sest "dolma" tähendab tegelikult täidetud köögivilja. Enamasti seostub see nimetus siiski täidetud ja rulli keeratud viinamarjalehtedega. Viinamarjalehtede täidiste versioone on palju, nii lihaga kui lihata. Dolma kodumaa(de)l süüakse lihaga versiooni soojalt, lihata külmalt. 

Siin üks populaarsemaid, riisitäidisega dolma. 

Soolatud purgistatud viinamarjalehed on meil poes muide täiesti saadaval. Tallinnas vähemalt küll. Alevis üles kasvanuna ja pool aastast maal elavana olen püüdnud Tallinna-kesksusest kõrvale jääda ja blogis üldiselt vältinud väga eripäraste ja raskesti hangitavate toorainete kasutamist. Isegi Tartus ja Pärnus on kaubavalik poes nigelam kui Tallinnas, rääkimata väiksematest kohtadest. Mis ei tähenda seda, et Tallinnast väljaspool elavad inimesed ei tahaks põnevalt ja maitsvalt süüa saada, eksole. Tean omast käest suveks maale kolides, milline tagavara peab olema igasugu maitseaineid, erinevaid riise, õlisid ja muud taolist, et pealinnast eemal "ikkagi inimeseks" jääda. Seega, armsad blogilugejad, kelle lähedalasuvas poes soolatud viinamarjalehti ei müüda, aga dolmaisu vastupandamatu, nõudke-nõudke nõudke! Ja kõige tipuks, miks ei peaks täitmiseks sobima ka meie oma aia viinamarjade lehed? No seda muidugi vähe soojemal ajal kui praegu. Aga aitab lobast, teeme parem dolmat!

Tarvis läheb:

umbes 35 soolatud viinamarjalehte

Täidis:

2 dl lühikeseteralist riisi (nii arborio kui ka kodumaine pudruriis sobivad hästi)
1 sibul
2 tl hakitud siledalehelist peterselli
2 tl kuivatatud münti
0,5 tl kaneeli
soola
pipart

Hautamisleem:

4 küüslauguküünt
0,75 dl oliivõli
0,75 dl vett
1 sidruni mahl
1 tl suhkrut

Kõigepealt valmista täidis

sibul, vürtsid/onion and spices

Vala riis kausis üle keeva veega, sega ja nõruta. Loputa seejärel sõelal külma vee all. Sega riis hästi peeneks hakitud sibula, peterselli, kuivatatud mündi ja kaneeliga. Maitsesta soola ja pipraga.

Viinamarjalehtede täitmine. Olen lugenud soovitusi küll viinamarjalehtede pesemiseks, küll keetmiseks enne täitmist. Põhjuseks liigse soola eemaldamine. Nende meil müüdavate viinamarjalehtede puhul ei ole ma näinud põhjust seda teha, täitsa paraja soolasusega on niisamagi, vähemalt mulle tundub nii. Mässamist on niigi, seega pesemisest/keetmisest viilin. 
Aseta viinamarjalehed ükshaaval enda ette lauale, rootsude paksem pool pealpool. Kui lehevars on küljes, eemalda see.Pane umbes 1 tl täidist lehe keskele alla varrekoha kohale. Keera kõigepealt lehe alumised küljeosad täidise peale. Seejärel rulli lehte alt üles külgi samal ajal sisse keerates kuni lehe lõpuni. Ehkki esialgu on tunne, et tegu on tuumafüüsikaga, on rullimine peale paari esimest dolmat käkitegu! Ehk on esmakordsetele dolmarullijatele abiks väike fotoseeria:






Vooderda sügavam pann katkiste või ebastandardsete viinamarjalehtedega. Lao nende peale tihedalt üksteise kõrvale rullikesed. Pista rullide vahele pikkupidi pooleks lõigatud küüslauguküüned ja vala üle hautamisleemega, mille tegemiseks sega lihtsalt kõik loetletud ained (va küüslauguküüned, mis on juba rullide vahel). 

dolmad pannil/simmering dolmas

Kata pann kaanega ja hauta vaiksel tulel umbes tund aega. Küpsev riis imab vedeliku endasse, seega jälgi, et pann ei muutuks kuivaks. Kui vedelik on imendunud, lisa klaasitäie kaupa vett juurde.
Lase toidul pannil jahtuda. Serveeri külmalt. 

dolma

Vaata siia ka: 

7 kommentaari:

  1. Just söön dolmad ja teise käega teen postitust:) ja mis ma loen.....jälle see alateadvus, nagu Liina ütleb:)

    Ilus ja põhjalik, nagu alati.

    VastaKustuta
  2. ausalt öeldes, Piret, ei imesta ma eriti:)
    Ootan juba, et saaksin sinu dolmale ka oma postituses viidata:)

    VastaKustuta
  3. kohe hakkate imestama :-) ma ostsin eile purgi lehti, et reedeks meestele tööle neid teha. me peame end ilmselt kollektiivselt aju-uuringute instituudile üle andma :-D
    ma proovisin eelmisel talvel täidist vahetada, tegin mingis vospov litskit (pähklid, rosinad, riis, granaatõunamahl), aga see pole see.
    parim on ikka riis+ürdid+lambahakkliha, hautatuna valges veinis.
    kuulge, aga ma vist pole veel rääkinud, et meile tuleb kreeka deli, mehed hakkavad gyrost tegema ja igasugu kreeka kraami ise maale tooma, sh veine. küllap siis ka viinapuulehti.

    VastaKustuta
  4. Toitublogardite kollektiivne alateadvus on päris naljakas fenomen. Meil kodus ka dolmad igati päevakorral - esiteks tõmbasin kapist viinamarmalehtedega purgi kuidagi õnnetult külili, nii et pragu sisse tuli ja tõin turult seetõttu lambahakkliha valmis, et dolmad kiiremas korras valmis teha. Ja esmaspäeval kooskõlastasin OM jaanuarinumbri riisiteemalisi toite ja üheks roaks oli ....dolma :)

    VastaKustuta
  5. Ma ütlen teile: get a life, ausõna! :D

    VastaKustuta
  6. Liina- lambalihavaba täidis on ka igati hää - või vähemalt need, mida me kreeka õhtutel tegime, olid minu arust vägagi arvestatavad. ;)
    Aga neid kreeka mehi ootan. Peaasi, et nad gigantes-ube ka müüksid, ma lihtsalt ei jaksa praegu vahendajameest mängida ise ;)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails