esmaspäev, 11. oktoober 2010

Tarte tatin

tarte tatin

Tänase Kapist Väljatulemise Päeva raames on mul üks ülestunnistus. See on minu esimene Tarte Tatin. Ei teagi, kuidas see nüüd niimoodi oli siiani tegemata jäänud, omalgi imelik.
Eelnev muidugi ei tähenda seda, et ma ei teadnud, kuidas kõnealune kook maitseb, sest pakutud on seda väga mitmeid kordi. Ja isegi kui poleks, ei oleks koostisainete ja valmistuskäigu järgi kuigi keeruline ära arvata, mismoodi maitseb üks krõbedapõhjaline karamelliseerunud õuntega kook. Ja maitseb ta väga-väga hästi.

Aga nüüd olen oma Tarte Tatin-neitsilikkusest lahti saanud. Süda rahul ja kergem kohe olla.

Tarvis läheb:

75 g võid
2,5 dl nisujahu
2 tl suhkrut
näpuotsaga soola
1 muna
1 sl vett

4 õuna
75 g võid või margariini
1,5 dl suhkrut
1 sl vett

Näpi külm või jahu, suhkru ja soolaga puruseks. Lisa muna ja vesi, sega tainapalliks. Mässi toidukilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi.
Koori õunad, eemalda südamikud ja lõika sektoriteks. Sulata kas spetsiaalses tarte tatin vormis või sobival pannil (mida võib kasutada nii pliidil kui ahjus) või, lisa suhkur ja vesi ning sega ühtlaseks. Tõsta õunatükid pannile üksteise kõrvale lõikepind ülespoole ja küpseta pannil nõrgas kuumuses umbes 15 minutit, kuni rasvaine ja suhkur on karamellistunud. Tõsta pann tulelt ja lase 10 minutit jahtuda.

Rulli tainas jahusel laual või toidukile vahel vormist veidi suuremaks õhukeseks ringiks ja tõsta see õuntele. Ääred keera sisse. Tainast jääb veidi üle, pane ülejääk külmkappi ja kasuta mõnel teisel korral.  Küpseta 225-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni tainas on kuldne ja küps. Tõsta ahjust, lase 10-15 minutit jahtuda.
Kummuta kook serveerimisvaagnale. Parim soojalt ja leigelt. Niisamagi maitseb suurepäraselt, aga lisaks võib pakkuda ka vaniljekastet, -jäätist või vahukoort.

Eriti kiidan põhja, mis tuli selle retsepti järgi hästi õhuline ja krõbe. Õunatükid on klassikaliselt suuremad kui minu koogil, isegi lausa õunapoolikuid kasutatakse. Aga ka niiviisi oli väga mõnus. Pannina kasutasin oma vana head musta malmpanni, mis taaskord tõestas oma sobivust ja universaalsust.

Retsept muudatustega Soome perenaiste kokanduspiiblist "Kodutoit" (Kaisa Isotalo ja Raija Kuittinen).


13 kommentaari:

  1. Väga hõrk ja kaunis kook! tegelikult ma juba eile tahtsin kiita ja öelda, et nüüd siis olen mina see päris viimane, kes pole vaatamata oma uuele uhkele tarte tatini vormile veel kordagi koogitegu ette võtnud, aga millegipärast ei taha mu kommentaarid kuidagi läbi tulla!:)

    ilmselt küll sellepärast, et pärast postita kommentaari nupukese vajutamist unustan juba mitmendat korda kinnituskastikesse tähed kirjutamata:D

    VastaKustuta
  2. Õhtul valmib, tainas juba tehtud. Taina osas üks märkus - kuna kasutan talumune, siis tuli jahust (ka 2,5dl-ist) puudus. Võiks täpsustada, et kasutada väiksemat sorti muna :)

    VastaKustuta
  3. Aitäh, Eva, täpsustava märkuse eest. Kusjuures originaalretseptis on üldsegi ainult 2 dl jahu, see jäi puhta vedel:)

    VastaKustuta
  4. On tõesti maitsev, Eva, mul juba järgminegi tehtud:)
    Olgem ausad, ega neis retseptides väga suurt vahet ei ole, aga Delirio Amoroso omas on jah võid-jahu rohkem, siis ei jää muna ilmselt nii domineerima. Tuleb proovida. Aga minu jaoks on tarte tatin kui selline tõeliseks selle sügise avastuseks, väga meeldib.

    VastaKustuta
  5. Sama siin, mul on tänavu vist juba 6-7 tarte tatini tehtud!

    VastaKustuta
  6. Mari-Liis - tarte tatini vormi võib jah Home Decor Balticu poest saada (Ülemistel ja Roccas). Praegu on mingi hull soodushind ka, kui muidu on üle 700 eegu, siis hetkel oli hinnaks 359 või midagi sellist. Kui huvi on ja tahad, siis võin selle sulle ära osta, käin niikuinii ülepäeva ülemistel ja linnast läbi sõites saan sulle ära visata. Nagu Merit ütles, kasutusvõimalusi on peale tarte tatini palju ja lisaks sellel näeb see vormi väga ilus niisamagi välja :)

    VastaKustuta
  7. Oh, Tuuli, olen kogu aeg teadnud, et su middle name on ingel:)Koogivorm tuuakse ka koju kätte ära!
    Tänud Meritile ja sulle väärtusliku info eest. Mul täna Roccasse M&S-sse asja, lähen hangin siis vormi ka, loodetavasti on seal ka soodustusega.

    VastaKustuta
  8. Ma seni arvasin, et mu keskmine nimi on plähmerdis, see uus nimekombinatsioon kõlab igal juhul tunduvalt ilusamini :)))
    Aga anna teada, kui ilma jääd ja TT vormisoov endiselt olemas. Pakkumine jätkuvalt jõus.

    VastaKustuta
  9. Asjasse üldse mittepuutuv kommnetaar, aga kui juba tatini hooaeg on, siis Normandias pakutakse seda kooki crème fraiche-ga, mille aset meil saaks täita paks rasvane hapukoor (naturaalselt, ei mingit suhkrut sisse) ja nii uskumatu kui see tundub, sobib ülihästi.

    Kristel

    VastaKustuta
  10. Kristel, see kommentaar just puutuki ju asjasse:)
    Olen ka seda créme fraiche' i juttu kuulnud. Võib tõesti sobida... Mõned korrad olen ise teinud ka http://rheum-rhaponticum.blogspot.com/2009/07/creme-fraiche.html. Tuli mahedam kui hapukoor.

    VastaKustuta
  11. -BB-: on tõesti maitsev, eksole:) muide, kas sa kirjutad oma"The School...." blogi ise???:)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails