pühapäev, 5. september 2010

Pilvikud purki

vähese soolaga pilvikud/salted mushrooms (russula)

Kõik seenesõbrad ilmselt on kursis sellega, et on hea seeneaasta ja metsaskäik tasub ette võtta. Et meie maja piirab ühelt küljelt mets, siis pole eriti kaugele tarvis minna, seened ronivad lausa aeda.

pilvikud aias/mushrooms (russula) in the garden

aias seenel:)/picking wild mushrooms in the garden:)

Mulle pilvikud meeldivad väga. Nad on hea maheda maitsega ja krõmpsu viljalihaga. Ütlen ausalt, et ehkki tean, et osad pilvikutest vajavad kupatamist ja osad mitte, kupatan ma nad kõik ära, siis on süda rahul.

See marinaad või soolvesi, kuidas soovite, on mu meelest just eriti sobiv pilvikutele, sest siin pole lisatud ei sibulaid, porgandeid, vürtse ega muud, mis maitset annaks. Seega säilitavad pilvikud niimoodi hoidistades oma loomuliku maitse. Samuti ei ole marinaadis suhkrut. Need on poolenisti nagu soola-, poolenisti marineeritud seened, aga tegelikult mitte kumbki. Enne kasutamist leotama ei pea, hea kohe purgist võtta. Ideaalne sakuska ja muidu ka väga maitsev. Retsept on nami-namist, nimeks "Seened vähese soolaga". Jah, võib ka nii öelda.

Valmistamine:

Kupatamine : liitri seente kohta tuleb võtta 3–4 l vett. Pane puhastatud (kes pelgab, et pilvikud jäävad limased, eemaldab neilt ka "naha".) seened kuuma vette ja keeda 20 minutit. Vala vesi ära. Loputa seened külma veega.

1 kg kupatatud pilvikuid
1.5 l vett
2 spl jämedat soola
2 kuni 3 tl 30% äädikat

Keeda vett 5 minutit, siis maitsesta soolaga. Lisa kupatatud seened ja kuumuta keemiseni. Lisa äädikas.
Tõsta seened steriliseeritud purkidesse, kalla peale kuum soolvesi.
Sulge purgid kohe õhukindlalt.

vähese soolaga pilvikud/salted mushrooms (russula)

4 kommentaari:

  1. Mina avastasin sellesinatse õpetuse Lia Virkuse ja Pille Endeni "Seeneraamatust". Tegin eelmisel aastal niimoodi riisikaid, fantastiline! Nüüd proovisin pilvikutega, näis, kuidas need maitsevad.

    VastaKustuta
  2. ma tegin eelm a ka nii riisikate kui pilvikutega. Pilvikud meeldisid rohkem, no meeldisid ikka kohe väga. Riisikate puhul tuli vist harjumuse jõud mängu, et tahaks ikka seda magusat porgandirataste ja sibulaviiludega marinaadi:)

    VastaKustuta
  3. olen lapsest saati olnud arvamusel, et pilvikud ei kõlbagi üldse süüa (perega metsas käies lubati vaid kukeseeni, puravikke ja männiriisikaid korjata)! täielik valgustumine praegu:)

    VastaKustuta
  4. Kergelt soolatud pilvikutest saab kõige parema soolaseenesalati (no selle hapukoorega tehtud). Tõsiselt luks!!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails