kolmapäev, 4. august 2010

Toorjuustukook mustikatega

mustika-toorjuustukook/blueberry cheesecake

Esialgu polnudki mul plaanis sellest koogist blogida. Esiteks on Iseseisvuspäeva pääsukesetort samuti toorjuustu-mustikatäidisega ja oma kindla koha siin blogis juba leidnud. Teiseks on tegu põhimõtteliselt Manhattani toorjuustukoogiga (küpsisepõhi, toorjuust ja hapukoorekate). Seega ei midagi uudset, mina lihtsalt lisasin omalt poolt mustikaid. Aga alati ei peagi ju jalgratast leiutama, eksole:)
Millegipärast on aga koogipilt (kõige ülemine) pälvinud flickr-s, kus toidufotosid hoian, tähelepanu, mis kajastub mulle tavapäratus vaatamiste arvus - hirmuga vaatasin juba tag'idki üle, et äkki olen kogemata kirjutanud midagi siivutut, mis võiks tähelepanu äratada:)). Meili teel on küsitud ka retsepti, mille lisasin flickr-sse foto alla. Las ta olla siis siingi, sest kook on tõesti maitsev ja pealegi on ju mustikahooaeg:

Põhi:

1 pakk (180 g) Kalevi sidrunimaitselisi küpsiseid
80 g võid

Täidis:

450 g maitsestamata toorjuustu (kasutasin Farmi oma)
150 g suhkrut
3 muna
poole sidruni või laimi mahl ja riivitud koor
peotäis mustikaid

Glasuur:

250 g hapukoort
2 spl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut

Kaunistamiseks mustikaid


Põhja tarvis purusta küpsised, sega sulavõiga. Vooderda 20 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Suru küpsisepuru ühtlaselt vormi põhja, nii umbes 0,5 cm-se kihina.

Täidise jaoks võta kõik juba varem toasooja. Vahusta toorjuust suhkruga. Pidevalt mikserdades lisa ükshaaval munad. Sega lusikaga õrnalt hulka sidrunimahl ja -koor ning mustikad.

Vala täidis põhjale. Küpseta 160 kraadi juures 40 minutit. Vala peale hapukoorekate. Küpseta veel 7-8 minutit, kuni hapukoor on kuivemaks tõmbunud, aga endiselt lumivalge. Lase koogil jahtuda irvakil uksega ahjus pool tundi, siis toatemperatuuril ja pane täiesti jahtunud kook koos vormiga mitmeks tunniks, veel parem ööseks külmkappi.
Kaunista mustikatega.

mustikad/blueberries

9 kommentaari:

  1. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  2. Liina, aitäh! Soovitan kindlasti proovida, nii mõnus kreemine ja mustikad sobivad toorjuustuga ikka väga hästi kokku, tuleb taaskord tõdeda.

    VastaKustuta
  3. Suurepärane kook,Mari-Liis!
    Meie pere viimaste päevade vaieldamatu lemmikkook: M'i sõnul võrratu ja Elisabeth lausa "nuiab" selle tõepoolest kreemise,aga piisavalt mustikaterohke koogi uuesti tegemist
    (toorjuustuvahule lisasin natuke rohkem kui peotäie mustikaid). Seda, et meie kolme maitsed maiustamisel nii kokku langevad, juhtub vist ainult klassikalise tiramisu puhul. Jätkuvat inspiratsiooni soovides

    Riina

    VastaKustuta
  4. Just mõni päev tagasi tegin taolist juustukooki mustikatega, kuid lisasin ka valget šokolaadi- nii mõnus sai! Ilus pilt tõesti:)

    VastaKustuta
  5. Kõik oli väga ilus hetkeni, kui lisasisn toorjuustu-suhkru-munasegule sidrunimahla. See muutis mass tekstuuri koheselt tükiliseks. Miks? :( Tegin eile õhtul ja koogike taheneb veel külmkapis ja seega ei oska öelda, kas pärast ashjus küpsemist asi paranes. Aga juustukook peaks olema ju ühtlaselt siidise tekstuuriga? Mari-Liis, kas Sa oskad öelda, mis võis valesti minna.
    Kõik ained oli toasoojad. Segasin suhkru ja toorjuustu mikseriga ja munad ükshaaval ka mikseriga.

    VastaKustuta
  6. Nora-nüüd on sul ilmselt kook juba maitstud:)Isegi kui piimatoode (antud juhul siis toorjuust) peakski happe (sidrun) mõjul kokku minema, ei tohiks küpsetatud koogil midagi viga olla ja ikka on kreemine siidine. Anna siis palun teada, kuidas sul oli!
    Mul on ka paar kord tükki läinud, üldiselt aga mitte - ei saagi aru, millest see sõltub, tuule suunast või koka tujust:)
    Et kokkuminekut vältida, tuleks sidrunimahl lisada kõige lõpuks käsitsi ettevaatlikult segades nagu retseptis kirjas. Ja kui lisada ainult tsitrusekoor, ei juhtu kindlasti midagi, sest koores ei ole sidrunhapet, ainult aromaatsed õlid, mis annavad maitset, aga mitte hapusust.

    VastaKustuta
  7. Riina - rõõm kuulda, et teie peres uus lemmikkook! Arvestades seda, et mustikapuudust teil teadaolevalt pole:)
    Merka- kindlasti on valge šokolaadiga ka hästi mõnus ,see sobib ju mustikatega ka väga hästi.

    VastaKustuta
  8. Nii, ma maitsesin kooki perega nädalavahetusel. Tekstuur oli hea - ikka siidine... ja maitse rammus.
    Keskelt oli aga liiga vedel ja seetõttu vajus kook veidi kokku. Aga see oli sellest, et kasutasin külmutatud mustikaid (kuigi segasin neid tärklisega). Iseenesest väga hea ja mõnus kook. Järgmisel korral juba tean, mida teisiti teha, et veel parem oleks.
    Sulle, Mari-Liis, aga suured tänud retsepti ja vastuse eest! :)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails