pühapäev, 29. august 2010

Sidrunine suvikõrvitsamoos

sidrunine suvikõrvitsamoos/zucchini jam with lemon

Tundub, et suvikõrvitsast moosi keetmine on sel suvel ja sügisel eriti popp. Peale mitme teise ja lõpuks selle postituse lugemist otsustasin ka ise asja ära proovida.

Me peenral kasvavad teiste hulgas kauni kollase koorega suvikõrvitsad. Korjan nad ära alati enne, kui koor liiga paksuks ja seemneosa liiga suureks läheb. Tahtsin proovida, kas õnnestub koorimata suvikõrvitsast ja sidrunist kokku keeta peagi saabuvateks pimedateks ja sombusteks päevadeks-õhtuteks üks tõeliselt päikeseline erkkollane moos. Õnnestus! Lisaks maitseb ta nagu C-vitamiini pomm. Moos kui relv sügiskaamose vastu.

suvikõrvits ja sidrunid/zucchini and lemons

Moositeoks võtsin

1,2 kg suvikõrvitsatükke*
1 dl vett
500 g moosisuhkrut
4 sidruni mahl ja riivitud koor

sidrunid suvikõrvitsa-sidrunimoosi jaoks/lemons for zucchini and lemon jam

Panin suvikõrvitsatükid koos veega potti, ajasin keema ja lasin vaiksel tulel podiseda umbes tund aega, kuni suvikõrvits oli täiesti pehme ja kergesti lagunev.
Et saavutada tükkideta marmelaadi konsistentsi, tõstsin poti tulelt ja püreestasin suvikõrvitsa saumikseriga täiesti ühtlaseks massiks.
Tõstsin poti uuesti tulele, lisasin moosisuhkru, sidrunimahla ja -koore. Lasin keeda veel 10 minutit. Selles staadiumis võib tekkida ka vahtu, see tuleks vahukulbiga eemaldada.
Moos läks kuumalt kuumadesse steriliseeritud purkidesse, kaaned peale ja valmis ta oligi. Et ma olen nüüd sellise keedupoti uhke omanik, millel on seespool mõõteskaala, saan pidulikult teatada, et moosi sai sellest kogusest 1750 ml.

sidrunine suvikõrvitsamoos/zucchini jam with lemon

*nagu öeldud, ei koorinud ma neid ega eemaldanud seemnekodasid, kuna selleks polnud vajadust. Kui tegu on paksema koorega ja vanemat sorti suvikõrvitsatega, tuleks koorida ja eemaldada seemned koos neid ümbritseva pehme viljalihaga.

9 kommentaari:

  1. Väga armsad moosipurgid. Ma proovin ka sedapidi seekord, mudu meil ingverine variant olnud.

    VastaKustuta
  2. oeh, kui kaunilt päikesekollased!!!

    VastaKustuta
  3. Mari-Liis, ma arvan, et ma panen ainult selle moosi pärast järgmisel aastal kollase suvikõrvitsa maha. Pöörasselt kaunist päiksekollane moos.

    VastaKustuta
  4. Appike, kui ilus. Ma olin arvamusel, et ei tee seda moosi, nüüd vist ikka pean:)

    VastaKustuta
  5. Küll üks moos võib kaunis välja näha! Ma olen muidu kollast värvi suvikõrvitsaid ignoreerinud (värv on kuidagi imelik), nüüd aga kisub vägisi järgmisel kevadel ka sedakarva seemnepakki ostma.

    VastaKustuta
  6. mõnus, et teile ka see päikesemoos meeldib! Ylle, mulle just kollased meeldivad- nende erkkollane koor jääb toitudes alati nii ilus. Viljaliha on kuidagi tahkem, st vähem vesine, kui rohelisel. Ega rohelisel ka muidugi miskit viga pole, lihtsalt erinevad on:)

    VastaKustuta
  7. Tänan selle retsepti eest. Olin päris õnnetu oma suvikõrvitsatega tõtt vahtides. Nüüd sätin purgid aknalauale päikese kätte ritta ja muudkui passin neid. Täna muud ei teegi:)

    VastaKustuta
  8. Super! Peaks ka proovima, hästi ahvatlev!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails