pühapäev, 23. mai 2010

Grillitud kanasüdamed

Kanasüdamed on ilmselgelt alahinnatud tooraine. Mitmeid peletab asjaolu, et lihatükikese näol on tegu südamega, mis minu kogemuse järgi paljudele on vastuvõetamatu (kahju, kallikesed), seetõttu väga laia tarbijaskonda ei teki vist neile kunagi. Püüan omalt poolt siiski natuke kanasüdameid populariseerida-grillitud kujul.
Selleks sobivad nad ideaalselt, sest on just paraja ampsu suurused, kergesti vardasse aetavad ja valmivad väga kiiresti.
Lisaks sellele on kanasüdamed väga maitsvad, ausalt. Krõmpsud ja õrnad, maheda maitsega.

Kasutasin paki sügavkülmutatud kanasüdameid. Viskasin paki ära, enam vaadata ei saa, aga vist oli 500 g. Sulanud südametel eemalda nähtavad arterid (valged torukesed), rasv las jääb külge.

Marinaad:

1 dl oliivõli
1 spl mett
1 spl sidrunimahla
1 tl tšillihelbeid
1,5 spl sojakastet
2 dl hakitud siledalehelist peterselli
soovi korral ka küüslauku

Lase külmkapis seista 3 tundi.

Aja südamed vardasse nii. et nad ei oleks päris üksteise otsas. Raputa peale natukene soola-tõesti vähe, sest marinaadi kuuluv soja on juba põhitöö ära teinud. Grilli kuumal grillil mõlemalt poolt umbes 3 minutit. Söö kohe hästi kuumalt!
Südametest serveerimisvaagnale tilkunud kastme kokkukraapimiseks tegin grillil mõnusad krõbedakoorelised seest pehmed saiad:

lõikasin baguette'st diagonaalis viilud, piserdasin oliivõliga ja puistasin peale kuivatatud tüümiani ja punet. Grillisin mõlemalt poolt 1 minut.


12 kommentaari:

  1. Kaks kogemust kanasüdametega: esimene Portugalis rodizio-restoranis, kus neid meile vardalt taldrikule libistati. Olid tõesti hääd ja üldse mitte ökad :-)
    Teine - nägin eelmisel esmaspäeval Helsingis Hakaniemen Hallis, Reinin lihaletis VÄRSKEID kanasüdameid ja need nägin igavesti apetiitsed välja. Seal kõrval oli veel pugusid, maksa jms.
    Nii et su postitus on väga teretulnud.

    VastaKustuta
  2. ökast on asi ikka väga kaugel:)
    Kes vähegi oskab hinnata ka "väheväärtuslikke" lihatükke ja ei arva, et ainult veise sisefilee kõlbab süüa, mõmiseb ainult neid grillhõrgutisi ampsates ja veini peale rüübates. A liha-rodiziol on nad jah ka alati kavas.

    VastaKustuta
  3. Oi, Kristjanile see meeldiks. Ma olen paar korda kanasüdametest raguud teinud, mis oli igati mõnus. Mullu suvel grillisime seasüdameid. Aga kanasüdameid grillinud veel pole :)

    VastaKustuta
  4. Meile meeldivad ka kanasüdamed, seega läheb see grilliroog kindlasti katsetamisele sel suvel! :)

    VastaKustuta
  5. mulle see ka väga meeldib, ma tänan retsepti eest ja niikui taas grillimiseilma on, proovin ära :)

    VastaKustuta
  6. minu lemmikud on ka kanasüdamed :P

    VastaKustuta
  7. Olen minagi korra söönud kanasüdameid - tõsi, see oli pigem juhuse tahtel olukord kui minu teadlik valik - nimelt tellisime Jaapanis hieroglüüfides menüüst erinevaid toite, mille tähendusest meil aimugi polnud - kõik, mis lauda toodi oli üllatus ja loterii. Ühel loteriil võitsime siis kanasüdamed. Jaapanlased oskavad üldse kanast viimast võtta, seal süüakse ka kõikvõimalikke kana rupskeid, mis on samuti grillvardasse aetud - ka neid "võitsime" ühel loteriisöömingul :) Ei saa salata, et kõik oli maitsev, kuid minu kui nõrganärvilise psühholoogiline tõrge hakkab ikka sageli tööle.

    VastaKustuta
  8. Vägev postitus, peab kindlasti järgi proovima.

    VastaKustuta
  9. Mina olen ka südamesõber ilma mingite tõrgeteta juba lapsepõlvest peale. Lapsepõlvekodus müüdi üle tee kulinaarias aeg-ajalt keedetud veisesüdant ja mulle kohhhutavalt maitses sellega võileivad tumeda leivaga, tibakese soola-pipraga ja värske kurgiga. Selline mõnusalt tihkelt taine amps oli. Iga kell tegi vorstile ära. Ja grillitud kujul südame kõrval on minu kirjeldatu kindlasti tühisus ;)

    VastaKustuta
  10. Tervist! Mul on paar küsimust:) Kui südameid hoida marinaadis üleöö, kas siis nad lähevad hoopis halvemaks? Ja petersell mulle üldse ei maitse, kas siia sobiks näiteks basiilik vms?
    Aitäh!

    VastaKustuta
  11. Liisi: ei lähe halvemaks, see 3 tundi on lihtsalt selline "vähemalt" aeg. Kui näiteks õhtul grillid, võid vabalt hommikul juba marinaadi panna.
    Basiilikut ma ei paneks. Petersell sobib kanalihaga väga hästi kokku. Aga kui sule petersell ei maitse, siis ei pea ju tegelikult üldse mingit ürti lisama.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails