teisipäev, 8. detsember 2009

Valge šokolaadi küpsised makadaamia pähklite ja kuivatatud jõhvikatega

Suussulavad küpsised. Magus šokolaad, hapukad
jõhvikad ja krõbedad pähklid. Sobivad kenasti karpipandult ka kingituseks.


Tarvis läheb:

*600 g valget šokolaadi
*200 g toasoojas seisnud hästi pehmet võid
*2 muna
*100 g heledat muscovado suhkrut
*175 g suhkrut
*2 tl vaniljesuhkrut
*350 g jahu
*2 tl küpsetuspulbrit
*1 tl kaneeli
*100 g kuivatatud jõhvikaid
*100 g makadaamia pähkleid

Tee nii:

1. Pane 170 g valget šokolaadi kõrvale. Ülejäänu haki noaga tükkideks. Need tükid võivad olla üsna robustsed, peenikest puru ei ole tarvis tekitada.
2. Haki samamoodi ka kõik makadaamiapähklid.


3. Sulata 170 g valget šokolaadi. Selleks on mitu võimalust :
  • Mikrolaineahjus- keskmise võimsusega, iga 20 s järel sega. Kui peaaegu kogu šokolaad on sulanud, võta kauss välja ja sega, kuni saad ühtlase vedela šokolaadi massi.
  • Pliidil kastrulis väga madalal temperatuuril pidevalt segades. Šokolaadi, eriti valge šokolaadi sulatamisel on oht, et ta liigsel kuumusel läheb tükki, pudruseks.
  • Vesivannil. Kõige lollikindlam moodus.Lase poti põhjas vesi kuumaks nii, et ta aurab. Pane šokolaaditükid kuumuskindlasse kaussi ja kauss aseta poti kohale nii, et kausi põhi ei oleks vees, vaid kuumas aurus. Sega aeg-ajalt, kuni šokolaad on sulanud.


4. Mikserda jahtunud sulašokolaadi sisse pehme või, munad, suhkrud ja vaniljesuhkur.
5. Lisa segusse ka küpsetuspulbriga segatud jahu, kaneel, 2/3 jõhvikatest, 2/3 hakitud valgest šokolaadist ja 2/3 hakitud makadaamia pähklitest.
6. Ümarat vormi - näiteks jäätisekulp, supilusika mõõtenõu (mul käib selline detsiliitrite mõõtmise komplektis) kasutades tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile tainakuhjakesed. Supilusikaga ei ole hea tõsta sellepärast, et siis ei jää küpsised ühtlaselt ümarad. Jäta küpsiste vahele umbes 10 cm vaba ruumi- ahjusoojuses vajuvad kuhjakesed laiali ja küpsised saavad 7-8 cm diameetriga.
7. Vajuta kuhjakeste peale tainase ülejäänud jõhvikad, šokolaadi- ja pähklitükid.
8. Küpseta eelkuumutatud ahjus 160 kraadi juures (pöördõhk) 12 minutit. Pöördõhuta ahjus peab temperatuur olema 180 kraadi. Valmis küpsised on helekuldkollased. Tõsta plaat ahjust välja ja lase küpsistel 1-2 minutit plaadil kõveneda. Seejärel libista nad siledale alusele jahtuma.

P.S. Retsept pärit ajakirjast Good Food (november, 2009). Kui keegi loeb koostisosi ja mõtleb, et ...hmm, 600 g šokolaadi, 200 g võid, makadaamia pähklid..., siis neile teadmiseks, et ühes küpsises on 149 kcal. Good Foodis on nii kirjas. Ma ise pole sedasorti infole kunagi tähelepanu pööranud, aga nii igaks juhuks ütlen :)

5 kommentaari:

  1. Väga isuäratavad ja fantastilised pildid - nagu alati.

    VastaKustuta
  2. :D

    ma olen umbes taolisi teinud ka, ilma pähkliteta. on raisk head küll.

    VastaKustuta
  3. väga isuäratavad! aga kust saada kuivatatud jõhvikaid? just täna otsisin neid ka ühe teise retsepti jaoks.

    VastaKustuta
  4. kuivatatud jõhvikad peaksid supermarketites olema seal, kos pähklid, seemned, rosinad jms. Vähemalt Sadama Rimis Tln-s o kindlasti :)Väga ilusad suuured ja punased on Ökosahvris Mulla tn-l

    VastaKustuta
  5. proovisin neid küpsikuid teha, väga head tulid :P kadusid laualt mega kiiresti! isegi see aukartust äratav kalorihulk neid ei pidurdanud, hehee. Katrin

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails