neljapäev, 31. detsember 2009

Risalamande ja head uut aastat!

Selle aasta viimases postis üks minu tänavuse pühadeaja üllatuskülaline-risalamande. Taani jõulumagustoit, mis meie laual hakkab küll olema ka pühadevälisel ajal-nii maitsvat magusaampsu ei sa küll ainult üks kord aastas süüa.

Legendi järgi sai risalamande alguse jõulu riisipudru ülejääkidest- taanlastel on riisipuder jõulutoit, mis jäetakse ka ööseks lauale või trepile päkapikkudele maiustamiseks. Kui putru on üle, siis külma riisi sisse vahukoor, mandlilaastud, peale kirsikompott ja valmis ta ongi!

Tarvis läheb:

pool liitrit piima
80 g pudruriisi
1 vanillikaun

200 ml 35%-list koort vahustatuna
50 g mandlilaaste
2 sl suhkrut

suur purk konservkirsse (kivideta)
2 sl tärklist
2 sl vett
(muutsin koguseid, algne retsept siit)

Tee nii:

Keeda piimast ja riisist riisipuder. Vanillikaun lisa kohe alguses keevale piimale koos pestud riisiga.
Lase riisipudrul jahtuda ja sega siis mandlilaastude ja vahukoorega.

Kirsikastme jaoks kuumuta kirsikompott ja siis lisa pidevalt kompotti segades ühtlase joana veega segatud tärklis. Kui kasutad maisitärklist, lase paar minutit kastmel keeda, kuni ta pakseneb. Kartulitärklist kasutades lase kaste vaid korraks keema ja siis tõsta kohe tulelt.

Serveeri nii, et riis-vahukoor-mandlid on külm ja kaste soe. Pehme riis, krõmpsud mandlilaastud, kohev vahukoor ja hapukad kirsid maitsevad kõik koos imehästi.

Aa, ja kõige tähtsam: peida ühe magustoidu sisse terve mandel. Traditsiooni kohaselt saab oma magustoidust mandli leidja magustoidu tegijalt väikese üllatuskingituse. Ma modifitseerisin seda traditsiooni küll üsna palju- teatasin, et kes mandli leiab, võib uueks aastaks midagi eriti head soovida ja siis oodata ja loota, et see leitud mandel aitab soovi täitumisele kõvasti kaasa. Kummaline küll, aga kõigi laste magustoitudesse oli sattunud terve mandel!:)

Ma nüüd jätan oma blogikujunduse pühademeeloluseks-piparkoogiseks-lumesajuseks veel paariks nädalaks ja vahepeal ilmselt uusi postitusi ei lisa. Lähen ja naudin lumele vahelduseks soojust, päikest ja merd.

Sõpradele, tuttavatele ja kõigile neile, kes neid ridu loevad: toredat, õnnelikku ja maitsvat uut aastat!

4 kommentaari:

  1. Mõnusat puhkust ja toredat uut aastat.

    VastaKustuta
  2. Maitsvat uut aastat ja mõnusat puhkust!

    Piret

    VastaKustuta
  3. Toredat ja maitsvat 2010. aastat ja lõõgastavat puhkust!

    Ma olen risalamandet ikka vaid jõulude ajal serveerinud - aga seda juba mituteist aastat järjest, nii et juba traditsiooniks kujunenud. Kusjuures mul on selgelt meeles, et kui ma seda 1992. a. Taanis esmakordselt sain, siis oli ka terve mandel "kogemata" KÕIKIDE laste magustoidupokaalis :)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails