reede, 18. detsember 2009

Piparkoogipõhjaga mangotort

On juhtunud nii, et meie pere kõigi laste sünnipäevad on talvel. Kaksikud teevad alguse lahti täpselt nädal enne jõululaupäeva.
Ma ei hakanud seekord neile littlestpetshopi või bakugani kujulist torti tegema, rääkimata jänkust või mõmmist- tegu ikkagi ju suurte inimestega- vanust juba 8 aastat! Ise nad ka erilist entusiasmi lastepärase tordi saamise vastu üles ei näidanud, nii et ilmselt on see aeg siis läbi. Tegelikult, olles aus, ei olegi ma neile kunagi ühtegi lastepärast (kui selle all mõelda mingit lemmikkangelase või muu imelooma kujulist) torti teinud, välja arvatud selle aasta 1. septembril A-tort.

Olen juba tükk aega hiilinud nami-namis mangotorti, mille pilt on lihtsalt nii isuäratav, et patt tundus teda järgi proovimata jätta. Olin selle tordi tegemisest ja heast maitsest lugenud ka Pireti ja Aeti (lõbus seik želatiiniga:)) blogidest. Nüüd peale seda, kui olin mangojäätist tehes taaskord kogenud East End mangopüree headust, otsustasingi kaksikute sünnipäevahommikuseks üllatuseks teha sellestsamast mangopüreest tordi. Hooajale vastavalt piparkoogipurust põhjaga.

Tarvis läheb:

200 g piparkooke
80 g sulatatud võid

450g mangopüreed
200 g maitsestamata jogurtit
200 ml 35%-list rõõska koort
3 sl suhkrut
1 sidruni mahl
2-3 spl kuuma vett
8 lehte želatiini

Tee nii:

Purusta piparkoogid ja sega sulavõiga. Suru saadud mass 24 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhja.
Pane želatiinilehed külma vette 5-10 minutiks ligunema.
Sega kausis mangopüree ja maitsestamata jogurt.
Kuumuta kausikeses sidrunimahl. Lisa 2-3 spl kuuma vett. Pigista želatiinilehed kuivaks ja sega ükshaaval kuuma sidrunimahla-vee segu hulka, kuni nad lahustuvad. Nirista želatiinisegu mangopüree-maitsestamata jogurti sisse, pidevalt segades.
Vahusta koor suhkruga ja sega see ka õrnalt mango-jogurti-želatiini hulka.
Vala segu piparkoogipõhjale ja pane tort külmkappi tarduma vähemalt 4 tunniks. Parim. kui üleöö saab seista.
Kaunista hakitud pistaatsiapähklitega.



Minu arust sobib see tort tänu oma piparkoogisele põhjale suurepäraselt jõuluaega. Neile, kes armastavad mangot (mina, mina!), on tema tegemine lausa kohustuslik! Muul ajal võib ju kasutada põhjaks näiteks Digestive küpsiseid või šokolaadiküpsiseid.

2 kommentaari:

  1. Piparkoogine põhi tundub väga ahvatlev! Ma proovin ise ka kindlasti (mul on seda East Endi mangopüreed paar purki lausa varuks ostetud :))
    Õnne sünnipäevalastele!!!

    VastaKustuta
  2. Mmm, mul on kodus pool purki jäätisest järgijäänud mangopüreed, samuti ostsin just tillukese koogivormi ning loodetavasti on mu matemaatilised oskused vahepeal paranenud - et võiks ju lausa uuesti proovida seda torti...Piparkookidest põhi on lahe jõuluidee!

    Toredatele kaksikutele õnnesoovid sünnipäeva puhul!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails