esmaspäev, 28. detsember 2009

Apelsiniga hapukapsas

9 aastat tagasi olin talvisel pühadeajal Roomas. Sõprade juures (olgu öeldud, et tegu ei olnud itaallastega) tehti jõuluprae kõrvale maitsmismeeltesse sügava jälje jätnud apelsinimaitselist hapukapsast. Praeks oli kalkun. Lind ja apelsini-hapukapsas olid justkui kokku loodud.
Proovisin siis ise ka mõned korrad toda hapukapsast järgi teha, aga ikka ei olnud õige: kord oli liiga apelsinine, siis jälle liiga vähe ja alati jäi see "miski" justkui puudu.
Nüüd millalgi jõulueelsel ajal leidsin nami-namist apelsinikapsa retsepti.
Originaalretsept on Imre Koselt. Tegin omapoolsete muudatustega (jätsin ära šalotid, kahekordistasin mee kogust ja hautasin 3 korda kauem, kui Imre retsept ette näeb) asja ära ja siin ta oligi- minu Rooma-jõulude apelsiniga hapukapsas!


Tarvis läks:

50 g võid
1 kg hapukapsast (Uus-Kongo maheda maitsega ja peenikeselt ribastatud hapukapsas sobib siia väga hästi)
5 dl värskelt pressitud apelsinimahla
3 dl vett
1 sl riivitud ingverijuurt
8 cl Grand Marnier' apelsinilikööri
1 apelsini riivitud koor
4-5 sl mett

Panin kõik koostisained paksupõhjalisse poti ja hautasin vaiksel tulel 3 tundi- tulemuseks magus-mõrkjas-tsitruseline suussulav hapukapsas, mis sobis aeglaselt röstitud meepardi kõrvale lihtsalt suurepäraselt.

Tegin nüüd nende jõulude ajal veel ka õlles hautatud hapukapsast ja meie traditsioonilist porgandi ja köömnetega hautatud hapukapsast. Head olid kõik! Minu lemmik on ikkagi apelsiniga.

2 kommentaari:

  1. Ma nüüd natuke aega hapukapsast ei söö, aga nt jaanuari lõpus ostan jälle karbitäie Uus-Kongo kapsast ja proovin :)

    VastaKustuta
  2. Ma sain kapsa tulele, aga ... ma ei ole kindel, kas 3 tundi hiljem sealt ka midagi võtta on!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails