teisipäev, 20. aprill 2010

Šokolaadijäätis

Õige, päris ja tõeline šokolaadijäätis. Munakollastest, koorest, tumedast šokolaadist. Ja ei mingeid stabilisaatoreid ega emulgaatoreid, millest poejäätised kubisevad. Õpetajaks Thomas Keller ja tema "Bouchon". Ained jäid samaks, muutsin koguseid, et saaks ära kasutada terve 400 ml-se vahukoore paki ja mitte järgmisest veel 100 ml juurde võtta. Kõige parem on jäätiseteoga alustada eelmisel õhtul, siis saab järgmisel õhtul maiustada. Saab umbes liitri jäätist.

Tarvis läheb

6 munakollast (suuremad munad)
400 ml 35%-list koort
400 ml piima
1,5 dl suhkrut
200 g tumedat šokolaadi (mul oli Kalevi Bitter, aga muidugi võib ka olla suurema kakaosisaldusega)

Kõigepealt haki šokolaad üsna väikesteks tükkideks ja pane kaussi ootele.

Vala potti koor, piim ja pool suhkrust. Kuumuta keemiseni, samal ajal segades, et suhkur lahustuks.
Seejärel vahusta munakollased ülejäänud suhkruga. Munavaht peaks olema hele ja paks.

Vala umbes 1/3 kuumast piima-kooresegust (vajadusel soojenda uuesti) munavahu hulka, samal ajal pidevalt hoolikalt segades.
Vala ühtlane segu tagasi potti ülejäänud kuuma piima-koore hulka ja keeda hästi madalal temperatuuril pidevalt segades, kuni kreem pakseneb. Selleks kulub umbes 10 minutit. Kreemi valmidust saab kindlaks teha vana hea puulusika-testiga: kui puulusika seljal olevale kreemile tõmmata sõrmega triip ja see ei valgu täis, ongi valmis.
Vala umbes 1/3 kuuma kreemi šokolaadile, lase mõni minut šokolaadil selle all sulada, siis sega lusikaga ühtlaseks.
Sega kokku šokolaadisegu ja ülejäänud piima-kooresegu. Jahuta üleöö külmkapis.
Valmista hommikul masinaga jäätis. Pane karbiga sügavkülma.
Jäätisemasinaga toimetamisel tulebki alati arvestada teatava ajakuluga: sinna minev segu peab olema külmkapis seisnud vähemalt 12 tundi, niimoodi on tulemus väidetavalt parima maitse ja kreemjama tekstuuriga. Lisaks veel need tunnid , mil jäätis peab peale masinast välja võtmist sügavkülmas kõvenema. Igaljuhul on tulemus kogu seda ootamist väärt.

4 kommentaari:

  1. Mul ka jäätisehooaeg ametlikult avatud. Ja pikk suvi ju veel ees - küll jõuan ka šokolaadijäätist teha ;)

    VastaKustuta
  2. Mul on jäätisetegu pikemat aega mõttes olnud. Ja šokolaadijäätist polegi veel proovinud. Tundub väga isuäratav.

    VastaKustuta
  3. Tegin ka eile šokolaadijäätist suhteliselt sarnase retsepti järgi (kokaraamatust "Jäised ahvatlused") ja see oli tõepoolest ülihea, poe omaga ei anna võrreldagi-tõeline šokohooliku salaunistus. Kuigi tegin ilma jäätisemasinata, külmus ta üllatavalt ühtlaselt.Loomulikult segasin segu vahepeal. Lisaks:olen juba paar korda siia blogisse piilunud ja tahtsin öelda, et see on väga ilusate piltide ja isuäratavate roogadega blogi:) Avastasin selle muide OM artiklist ja ma usun, et ma pole ainuke;)

    VastaKustuta
  4. kodukokk, ma pole ka enam tükk aega poejäätist ostnud:) Jäätisemasin on mul uus koduloom, varem tegin kogu aeg ilma masinata. Tulemus ei ole täpselt sama, aga mõlematmoodi saab. Aitäh heade sõnade eest blogi aadressil:)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails