pühapäev, 2. mai 2010

Rabarbrikook kondenspiima ja toorjuustuga

rabarbrikook kondenspiima ja toorjuustuga

Selle koogi teevad eriti mõnusaks kaerane põhi, mis sobib väga hästi rabarbriga ja magusa kondenspiima/hapu rabarbri kontrast. Toorjuust lisab kattele kreemisust.

Kui lugemisega põhja küpsetamise juurde jõuate, siis pean ette ära ütlema, et see ei ole nii hull jändamine kui tundub. Et saada hästi mure põhi, on tähtis esiteks tainast mitte liiga palju segada ja teiseks peab ta minema otse külmkapist korralikult kuuma ahju.

Põhi:

150 g võid
3 dl nisujahu
1,5 dl kaerajahu
2 spl suhkrut
1/4 tl soola
2 spl külma vett

Tainategu käsitsi: Haki külm või pika teraga noaga jahusegu sisse. Võid seda teha ka sõrmeotstega mudides, aga siis kiiresti, et käte soojus ei sulataks liigselt võid. Puista sisse suhkur ja sool. Lisa külm vesi ja sõtku tainas ühtlaseks. Vajuta lamedaks kettaks, keera toidukilesse või fooliumisse ja hoia tunnike külmkapis.

Tainategu köögikombainiga: Kasuta lõiketera. Pane külma või tükid, jahud, sool ja suhkur köögikombaini, vajuta "Pulse" funktsiooni 4-5 korda, kuni tekib või-jahu puru. See ei pea olema väga peen, sellised parajad terakesed, nagu jäme riivsai. Vala hulka külm vesi, töötle madalamal kiirusel, kuni tekib ühtlane tainas. Liiga kaua ei tohi suristada, seega kohe kui tainas hakkab ühtlaseks muutuma ja tundub segunenud olevat, võta kombainist välja, vajuta lamedaks kettaks, keera toidukilesse või fooliumisse ja hoia tunnike külmkapis.

Et saada mõnus muredapõhjaline kook, on siin vajalik põhja eelküpsetamine:

vajuta tainas koogivormi (ma kasutasin lainelise servaga 26 cm pirukavormi) põhja ja äärtele. Torka kahvliga sisse mõned augud. Hoia veel paarkümmend minutit või niikaua kui ahi soojeneb, külmkapis. Et põhi hoiaks paremini vormi on parem küpsetada nii: kata tainas küpsetuspaberiga, aseta peale raskus (kuivatatud oad, herned või spetsiaalsed keraamilised kuulikesed).

"pimeküpsetamine"

Küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 10-12 minutit.Eemalda raskus ja küpsetuspaber, küpseta veel 5 minutit.

Kui sa oled julge, ei karda servade kokkukukkumist ja eelküpsetad põhja lahtiselt, ilma küpsetuspaberi ja raskuseta, siis küpseta 200 kraadi juures 10-15 minutit, kuni servad hakkavad kuldseks tõmbuma.

Kate:

350-400 g tükeldatud rabarbrit, 1 spl suhkrut
1 purk (400 g) magusat kondenspiima
200 g maitsestamata toorjuustu

Tükelda rabarber, sega suhkruga ja lase seista 10 minutit.Eraldunud mahla ära koogi juures kasuta.
Toorjuust ja kondenspiim peavad olema toasoojad. Sega nad omahel. Võid teha seda vahustamisotsikuga köögikombainis, siis on kindel, et saad hästi ühtlase kreemi.
Vala kreemikate põhjale, laota peale rabarbritükid.
Küpseta kooki 180 kraadi juures pool tundi. Lase täielikult jahtuda, naudi. Maitsev ka üleöö külmkapis seisnuna.

rabarbrikook kondenspiima ja toorjuustuga

6 kommentaari:

  1. Elagu rabarberi hooaja algus:). Mul eile valmis juba teine rabarberikook ja nii palju mõtteid on peas, mida kõike teha tahaks. Üks taoline kondenspiimaga koogike on ka mõtteis,...

    VastaKustuta
  2. kook näeb väga isuäratav välja :P

    VastaKustuta
  3. Jah, nii tore, et on kevad ja saab teha kümneid erinevaid kooke värskest rabarberist. See tundub eriti hea ja magus olevat, ikkagi kondenspiimaga :)

    VastaKustuta
  4. Küpsetasin selle retsepti järgi oma emale täna koogi. Minu esimene rabarberikook sel kevadel. Aitähh. kaneelikang

    VastaKustuta
  5. Rõõm kuulda, kaneelikang! Loodan, et ka emale maitses! :)

    VastaKustuta
  6. Väga maitsev kook, suussulav on see kiht kondenspiimaga!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails