reede, 29. mai 2009

Rabarbrikook hapukoorega

0 kommentaari


Hea lihtne kevadine kook. Maitseb nagu üks magus-hapu  rabarbrikook maitsema peabki! 

Tainas:
100 g võid
50 g hapukoort
1/2 dl fariinsuhkrut
1/2 dl valget suhkrut
1 muna
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
250-300 g hapukoort
4 sl suhkrut
2 muna
1 tl vanillsuhkrut
(soovi korral maitseks 1 tl kaneeli või 1 tl ingverit)

Katteks:
4-5 keskmist rabarbrivart 

Taigna jaoks vahusta pehme või hapukoore ja suhkruga. lisa muna, sega.Kui on kodus ainult ühte sorti suhkrut, näit. valget, siis panegi ainult seda 1 dl.  Lõpuks lisa küpsetuspulbriga segatud jahu. Taigen peab olema pehme (aga mitte vedel). Vajuta tainas 26 cm lahtikäiva koogivormi põhja ja külgedele (külgedelt u 2 cm kõrguseni).
Sega täidiseained omavahel ja vala vomi taigna peale.
Kata tükeldatud rabarbriga.
Küpseta 200 kraadi juures pool tundi. Lase natuke jahtuda ja võta ettevaatlikult vormist välja.
Algne retsept nami-namist, modifitseerisen seda natuke:)

Graavilõhe

0 kommentaari

Mul on õnn suviti elada linnaelule vahelduseks vanas kalurikülas, kus siiani tuuakse merest head ja paremat. Just püütud, veel merelõhnalised (mitte kala järgi lõhnavad!) lõhe või meriforell on nii värsked ja head, et esimesed ampsud lõikame lihtsalt toorest kala ja sööme wasabiga maitsestatud sojasse kastetuna. 
Aga graavituna teen kala nii: 

pool fileed, nahk küljes, 
meresoola, 
suhkrut, 
rosé pipart, 
tilli. 

Soola koguse parajaks timmimine on üksjagu katsetamise asi. Vladislav Korzhets soovitas teha nii, et puistada alusele ühtlane kiht soola ja vajutada kala lihapoolega sellesse. Siis raputada lahtine soolakiht kalalt ära. 
Ma jahvatan meresoola veskist ja fileepoolikule läheb vast kusagil 2-3 spl. Siis puistan peale 1 spl suhkrut, rosé pipra terad ja tilli. Keeran kala toidukilesse ja lasen külmkapis seista 8 t (tegelt käiakse vahepeal nokkimas-no nii igaks juhuks, et äkki on juba valmis). Poole peal tuleb kala keerata- kui algul seisis nahk allpool, siis pärast vastupidi.

P.S. Lõhe pildil ei ole roosa, sest ta pole pärit kalakasvandusest, vaid on "metsik".

Poekalast saab ka väga hea graavika tingimusel, et kala on värske

Tomatikaste küüslaugu ja koriandriga

0 kommentaari


Meie teeme seda imelihtsat kastet alati, kui grillime lammast, sealiha(shashlõkki) või vorste. Sada korda parem ükskõik misssugusest poe grill-kastmest.

200 g tomatipastat
1 (vingema kraami austajatele 2) küüslauguküüs
peotäis värsket koriandrit
1/4 tl soola
1/2 tl pipart
0,5 spl suhkrut

Lase kõik ained purustajaga sodiks. Kogustega on nii, et tegelikult saab kõike siin oma maitse järgi timmida

Lammas ja spargel

0 kommentaari


Käes on sparglihooaeg! Eesti Uus-Kongo talu omasid saab Tallinnas näiteks Keskturult ja NOP-poest.
Kilohind (u 300 kr) võib küll tunduda kõrge, aga arvestades seda, kui maitsvad nad on ja kui lühikest aega neid eesti omi saab, tasub ära küll. Pealegi läheb ühel korral neid 200-300 g, nii et pole hullu.

Talleliha 

2 umbes 320 grammist talle tagatükki (parim on maheliha, saab näit. NOP-ist, Rotermanni turult), aga võib ka olla tavaline.

Eemalda lihalt rasv ja kelmed, pruunista kuumal pannil  või ja oliivõli segus mõlemalt poolt. Hõõru soola ja pipraga. Küpseta eelsoojendatud ahjus 140 kraadi juures 15-20 min (kui on lihatermomeeter, siis liha sisetemperatuur peab olema 60 kraadi). Võta liha ahjust välja ja lase fooliumisse keeratult seista 20 min. 
Pärast seismist lõika ristikiudu õhukesteks viiludeks.

Liha seismise ajal valmista 

Spargel

u 250 grammi rohelisi värskeid sparglivarsi
sorts oliivõli
meresool
sidrunimahl
parmesan

Murra sparglilt ära puitunud osa (kui seda üldse on, siis u 2 cm-ne tükk varre altosast, sõrmedega tunneb). Koorida pole vaja. Lao sparglid ahjupannile, jahvata peale natuke meresoola, piserda oliivõliga. Küpseta 200 kraadi juures 12-15 minutit. Vahepeal keera sparglitel külge. Võta ahjust välja ja piserda peale sidrunimahla ja riivi parmesani.

Ma ainult pere mehisema poole pärast tegin liha ka, ise sööks ma õhtusöögiks hiigeltaldriku noidsamu ahjuspargleid sidrunimahla ja parmesaniga paljalt, no nii head on!!!

Tomati-basiiliku salat

1 kommentaari

Kas teate, et müügile on ilmunud eesti tomatid! Mulle toodi Tartu turult supermagusaid kasvuhoonelõhnalisi eesti tomateid ja basiilikut. Tallinnas nägin Selveris ka noidsamu Intsu talu tomateid.Mõnusad mahlased ja tugeva viljalihaga. Legendi järgi on talu pererahvas sama sorti kasvatanud juba aastaid ja aastaid, seda paremaks, maitsvamaks ja varasemaks aretades.Algne sordinimi aga olla juba ammu ära kadunud ja tomat on ristitud "Pasti Pätakaks" ühe püsikunde järgi :)

Viiluta tomat, rebi basiilikulehed tükkideks peale, piserda üle oliivõliga, keera soola ja pipart.

Mul polnud kodus parasjagu mozzarellat, aga muidu ta sobib ka sellesse salatisse nagu valatult.

Kreeka salat

0 kommentaari

Klassika! Eks sellest ole ka miljon varianti, kreeklased ise teevad ka mitut moodi. Salati sisse võib lõikuda ka paprikat, aga mulle toores paprika üldse ei maitse, sellepärast jätsin ära:) Ja lehtsalatit ei pea üldse kasutama, kui ei taha.

1 pott lehtsalatit
5 tomatit
pool pikka kurki
1 punane sibul
u 25 musta oliivi
200 g feta juustu
oliivõli
sool, pipar
oregano e. pune (värske või kuivatatud)

Tükelda kõik köögiviljad, pane kaussi salatipadjale. Pane hulka mustad oliivid ja feta tükid. Maitsesta soola, pipra, oliivõliga. Kõige peale haki punet. Kui kasutad kuivatatud punet, sega oliivõlisse.
Maitsev ja tervislik

Ahjusaiad kitsejuustuga

0 kommentaari



1 ciabatta
200 g kitsejuustu
päikesekuivatatud tomateid
tüümian
oliivõli
pipar

Lõika ciabatta viiludeks, kata kitsejuustuga. Peale pane päikesekuivatatud tomatid, maitsesta pipra ja tüümianiga. Piserda peale oliivõli (või päikesekuivatatud tomatite õli).
Küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 10 min.

Caesar'i salat

2 kommentaari

Caesariks on tarvis rooma salatit.Parim on Uus-Kongo talu oma, mida saab näiteks keskturult, kus Uus-Kongo proua müüb hapukapsast ja salateid. Stockmannis on ka. Ma tellisin Seemnemaailmast rooma salati seemneid ja proovin ka sel aastal ise kasvatada, sest meil läheb seda PALJU! Salatisse võib juurde panna ka kanafileed, lõhe- või forellitükke või krevette. Mulle maitseb au naturel;)




Niisiis:

1 suur pea rooma salatit (tükkideks rebituna)
6 viilu röstsaia või ciabattat kuubikuteks lõigatuna (koorik võta ära) ja ahjuplaadil kergelt röstituna
parmesani

Kaste:
1 munakollane
5 anshoovisefileed (Eesti Kipperi anshoovis ei kõlba, see on kilust tehtud, aga anshoovis on hoopis üks teine kala!), fileesid pole vaja soolast ega õlist puhtaks pesta.
1 spl värsket sidrunimahla
1 tl Worcestershire'i kastet
1 küüslauguküüs
1,5 dl oliivõli
pipart, (soola)

Sega kõik kastmeained sauseguriga kokku.Viimasena lisa munakollane ja siis niristades õli, kogu aeg samal ajal seguriga suristades.

Sega omavahel salatilehed, saiakuubikud ja kaste. Riivi peale parmesani või tõmba laastud. Lase u 20 minutit enne söömist maitsetel laagerduda.

Kaneelikuklid

0 kommentaari

Tõeliselt mõnusad kodused kuklikud

Pärmitaigen:

1 pakk kuivpärmi
500 g jahu
1 tl peenestatud kardemoni
250 ml piima
50 g sulavõid
3 spl suhkrut
0,5 tl soola

Täidiseks: pehmet võid, kaneeli, suhkrut

Sega pärm ja kardemon jahu sisse. Sega omavahel soe piim, sulavõi, suhkur ja sool. Sõtku kõik kokku taignaks ja lase kahekordseks kerkida.

Rulli taignapall suureks õhukeseks latakaks. Määri tainas pehme võiga kokku ja puista peale kaneeli ja suhkrut (mõlemat ikka pigem rohkem kui vähem!) Keera taigen rulli ja lõika 2 cm paksusteks kukliteks. Lahtine rulli ots tõmba kukli alla põhjaks. Lükka keskmist osa natuke ülespoole. Lase veel 20 min küpsetuspaberil ahjuplaadil kerkida.
Määri pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 220-kraadises ahjus umbes 15 minutit. 
Näidake mulle inimest, kellele ei maitse just ahjust tulnud kaneelikuklid!

Praetud võililleõied

0 kommentaari


Ärge nüüd arvake, et ma oma peret ainult tänu korilusele toidan, aga võilill on tõeliselt maitsev! Õitega tegin nii:

Tainas:
1 muna
1 dl jahu
1 dl piima
pool tl soola

Korja niipalju võililleõisi, kui ära süüa kavatsed, vaata, et putukaid ei oleks kusagil !Lõika vars täitsa ära ja rohelist osa lõika ka õie alt niipalju kui saad (õielehed peavad koos seisma), roheline osa annab muidu mõru maitset.

Kasta õied tainasse ja prae rohkes kuumas õlis (rapsi- või päevalilleõli).

Piserda peale veidi sidrunimahla, lisa rukolalehti ja parmesanilaaste (need kaks pole kohustuslikud, ilma on ka väga maitsev) ja keera peale pipart. Kõrvale klaasike mõnusat värsket mineraalset valget veini.


Nõgesepannkoogid

0 kommentaari


Nõgesed, mida süüa, peavad olema noored, nagu praegu kevadel näiteks. Kesksuvised enam ei kõlba

Kõigepealt tuleb ette valmistada nõgesed. Pese lehed voolava vee all ja kupata rohkes vees paar minutit, rohelise värvuse säilitamiseks kalla kohe sõelal rohke külma veega üle, lase nõrguda ja pigista käega kuivaks. Peenesta nõgesemass köögikääridega või lõikelaual noaga.

Siis võib hakata tainast tegema (taignaretsept pärit Maire Suitsult):
5 dl jahu, 2 tl soola, 0,5 tl söögisoodat, 2 muna, 5 dl hapupiima, petti või keefiri, 4 sl sulatatud võid, 1,5 dl peenestatud kupatatud nõgesemassi.

Vahusta toasoojad munavalged pehmeks vahuks. Sega sulatatud ja jahutatud või munarebudega läbi ning lisa valitud vedelik. Teises kausis sega hästi läbi kõik kuivained. Kalla vedel segu ühtlase joana jahusegu hulka, samal ajal aeglaselt segades. Järgmisena sega juurde nõges, viimasena kalla peale munavalgevaht ja tõsta lusikaga alt ülespoole taina hulka.Prae väikesed lusikakoogid piisavalt madalal kuumusel, et nad seest tooreks ei jääks.Söö kuumalt omaette toiduna või koos rohelise salatiga või supi kõrvale näiteks. No ja kui nõgeseid ei saa (liiga rohitud aed või pole parasjagu kevad), kõlbab suurepäraselt ka spinat.

neljapäev, 28. mai 2009

Hapuoblikasupp

0 kommentaari
2 suurt peotäit hapuoblikaid, varred eemaldatud
1,5 l aedviljapuljongit
peotäis riisi
2 spl võid
1 kuhjaga spl jahu
soola, suhkrut
keedetud hakitud muna
Kõigepealt pane oblikad keevasse puljongisse ja keeda 10 minutit. Kurna läbi sõela. Haki sõelale jäänud oblikamass hästi peeneks (ma surusin pehmeks palliks ja siis lõikasin kääridega).Lase aedviljapuljong uuesti keema ja lisa peotäis riisi. Keeda 15 minutit. Samal ajal sulata teise poti põhjas või , lisa jahu. Lase hetk kuumeneda ja siis sega ühtlaseks (nagu teeks kastmepõhja), lisa kogu aeg segades vähehaaval puljong riisiga ja hakitud oblikad. Lisa 1 tl suhkrut ja kui tahad, soola. Serveeri keedetud hakitud munaga.
Hea hapukas suutäis!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails